Vette hersenen en zoet metabolisme

Geneeskunde

04okt2017 16.00

Oratie

Susanne la Fleur gaat tijdens haar oratie in op hoe slechte dieetsamenstelling en afwijkende eetpatronen de hersenen beïnvloeden, en hoe de gevonden veranderingen in de hersenen bijdragen aan verstoring van energiemetabolisme.

De prevalentie van obesitas is de afgelopen jaren gegroeid tot epidemiologische proporties. Obesitas is geassocieerd met de ontwikkeling van diabetes, maar niet elk obees individu ontwikkelt (even snel) diabetes. Veel is nog onbekend over de mechanismen die obesitas en diabetes verbinden. De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat de hersenen van mensen met obesitas andere activiteit vertonen dan die van mensen met gezond gewicht. Die veranderingen zijn vooral te vinden in het cortico-limbische systeem, het beloningsgebied van de hersenen. Hoe die veranderingen in de hersenen bij obesitas tot stand komen en hoe die veranderingen precies betrokken zijn bij de metabole verstoringen is echter nog niet duidelijk.

Een belangrijke oorzaak van obesitas is de dagelijkse overvloedige inname van vet en suiker, zowel tijdens maaltijden als tussendoor. Vetten en suikers zijn essentiële voedingsstoffen voor de hersenen, maar een teveel kan de hersenfuncties aantasten. La Fleur onderzoekt hoe voedingsstoffen en afwijkende eetpatronen de hersenen beïnvloeden, en welke hersengebieden daar gevoelig voor zijn. Vervolgens is de vraag hoe de veranderingen in de hersenen bijdragen aan metabole verstoringen en hoe we het proces kunnen omkeren om metabole ziekten te voorkomen of te genezen.

Mw. prof. dr. S.E. la Fleur, hoogleraar Neurobiologie van Energiemetabolisme: Vette hersenen en zoet metabolisme.

Locatie

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting