EN

Paul van Trotsenburg gaat in zijn oratie in op de functie en werking van hormonen en op hormonale aandoeningen op de kinderleeftijd, in het bijzonder die van de schildklierhormoonhuishouding. Daarnaast geeft hij vanuit zijn onderwijservaring zijn visie op de master Geneeskunde, de klinische fase van de opleiding tot arts.

Detail Summary
Datum 9 maart 2018
Tijd 16:00

De door de schildklier geproduceerde, jodium bevattende hormonen thyroxine en triiodothyronine regelen het niveau van de stofwisseling, stimuleren de groei, en zijn onmisbaar voor optimale hersengroei- en ontwikkeling voor en tijdens de eerste jaren na de geboorte. Congenitale (aangeboren) hypothyreoïdie was in het verleden een belangrijke oorzaak van ernstige, onherstelbare hersenschade en ontwikkelingsachterstand. Sinds de start van de neonatale hielprikscreening op deze aandoening, in de jaren tachtig van de vorige eeuw, kan die schade bijna geheel worden voorkomen. Door de unieke Nederlandse  aanpak  met een neonataal screeningsprogramma, worden niet alleen baby’s met congenitale hypothyreoïdie (veroorzaakt door schildklieraandoeningen)  effectief opgespoord, maar ook baby’s met een aandoening van de hypofyse (de regelklier van de hersenen).  Onderzoek op dit terrein levert nog steeds waardevolle nieuwe kennis en inzichten op.

Dhr. prof. dr. A.S. van Trotsenburg, hoogleraar Kinderendocrinologie : Het zijn de hormonen!

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411