Veranderpogingen van individuen bij samenwerking

Sociologie

22mei2018 12.00

Promotie

Samenlevingen zijn sterk afhankelijk van samenwerking tussen individuen aan een collectief belang. Zowel formele regels (expliciete voorschriften) als informele regels (sociale normen) zijn hierbij van belang. Regels kunnen echter ook leiden tot het mislukken van samenwerking, waardoor het collectief slechter af is. Of de regels schrijven een ongelijke verdeling voor van de opbrengsten van samenwerking, waardoor sommige individuen van een collectief minder voordeel hebben van samenwerking dan anderen. Jacqueline van Breemen onderzoekt of, en wanneer, individuen proberen de regels te veranderen. Daarbij focust zij op veranderpogingen die samenwerking en een gelijke verdeling van de opbrengsten binnen teams van individuen garanderen.

Mw. J.A. van Breemen: Agency and Structure: The Role of Individual Social Values and Material Interests in Changing Contribution Rules to, and Benefits from, A Collective Good. Promotoren zijn prof. dr. K. Gërxhani (European University Institute) en prof. dr. B.G.M. Volker.

Toegang vrij

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting