UvA viert 381ste Dies Natalis

Rector magnificus wenst dat studenten ‘competente rebellen’ worden

8 januari 2013

Tijdens de 381ste Dies Natalis van de UvA werd de Diesrede gehouden door mw. prof. dr. A.P. Hardon, hoogleraar Antropologie van zorg en gezondheid. Er werden eredoctoraten uitgereikt aan Andre Kuipers en Ratan Tata.

Video wordt geladen..

De Universiteit van Amsterdam (UvA) vierde op dinsdag 8 januari haar 381ste Dies Natalis (geboortedag). Rector magnificus prof. dr. Dymph van den Boom sprak in de openingstoespraak over academische vorming. Vervolgens hield mw. prof. dr. A.P. Hardon, hoogleraar Antropologie van zorg en gezondheid de diesrede getiteld ‘De geheimen van global health’. Na een inleiding door burgemeester Eberhard van der Laan werden er eredoctoraten toegekend aan aan dhr A. Kuipers (1958), astronaut en aan dhr R.N. Tata (1937), voorzitter van Tata & Sons en van de Tata Group (tot december 2012). De middag eindigde met de uitreiking van de prijs ‘UvA-docent van het jaar 2012' aan Jan van Maarseveen.

Openingstoespraak

Rector magnificus Dymph van den Boom ging in haar rede, met als titel ‘Een beetje moeilijker graag', in op academische vorming. De rector constateert dat de universiteit niet de kenniseconomie volgt, maar vormgeeft. En dat het daarom van belang is om in de academische vorming van studenten te zorgen dat zij blijven doordenken, vragen stellen, kritisch zijn en analytisch vermogen gebruiken om de vraagstukken van morgen op te kunnen lossen. Zodat studenten, wanneer nodig,  'de woorden van meesters niet alleen wantrouwen, maar ze ook [..] kunnen vervangen door betere alternatieven.'

Diesrede

Onder de titel ‘De geheimen van global health’ hield prof. Anita Hardon de Diesrede waarin zij sprak over problemen op het terrein van de mondiale gezondheid. Zij stelt dat zorg en ziekten steeds meer op mondiaal niveau spelen en dat het interdisciplinair onderzoek vergt om de geheimen te doorgronden.

Dies 2013

Ratan Tata

Eredoctoraten

De Universiteit van Amsterdam (UvA) kent eredoctoraten toe aan de Indiase ondernemer en filantroop Ratan Naval Tata en de Nederlandse ruimtevaarder André Kuipers.

Tata ontving het eredoctoraat voor zijn grote bijdrage aan de wereldwijde expansie van de Tata Group, waarbij hij economische groei liet samengaan met een uitgebreid corporate social responsibility-programma van het concern.

Dies 2013

André Kuipers

Kuipers werd onderscheiden voor zijn succes in het toegankelijk maken van wetenschap voor een breed publiek én de wijze waarop hij verschillende wetenschappelijke disciplines heeft samengebracht in zijn werk.

Jan van Maarseveen

Jan van Maarseveen: UvA-docent van het jaar

De Dies Natalis werd afgesloten met de uitreiking van de prijs voor de beste UvA-docent van 2012. De genomineerden waren:

• dr. F.E.Guadeloupe (Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie),
  • drs. A. Kootstra (Algemene Sociale Wetenschappen),
  • dr. G. van Donselaar (Wijsbegeerte),
  • dr. J.H. van Maarseveen (Bèta Gamma) en
  • prof. dr. M. L. L. Volman (Onderwijskunde).

Na het voorlezen van het juryrapport reikte juryvoorzitter Zilla Lupina van der Spek (tweedejaars studente Politicologie, projectleider van het campagneteam voor Docent van het Jaar) samen met de rector magnificus de prijs voor de docent van het jaar uit aan Jan van Maarseveen.