EN

Bruno Verschuere, universitair hoofddocent Forensische psychologie aan de UvA, heeft de Ig Nobel Prize, de parodie op de Nobelprijs, gewonnen. Verschuere won omdat hij – in onderzoek dat hij deed met collega’s uit België en Verenigde Staten – meer dan duizend mensen vroeg eerlijk te zijn over hun lieggedrag. Verschuere en collega’s kregen de prijs in de categorie Psychology.

Met een één minuut durende acceptance speech nam Verschuere op donderdagavond 22 september de prijs in ontvangst uit naam van het onderzoeksteam. De uitreikingsceremonie vond plaats in het Sanders Theatre van Harvard University (VS).

De Ig Nobelprijzen worden een week vóór de bekendmaking van de echte Nobelprijswinnaars uitgereikt in tien categorieën. Het gaat om onderzoeken waar je in eerste instantie om moet lachen, maar die ook aan het denken zetten. Een echte Nobelprijswinnaar reikt de prijs uit.

Is een computer een dier?

Verschuere en zijn collega’s ontdekten dat jongvolwassenen het vaakst liegen en daarnaast ook nog eens de beste leugenaars zijn. Kinderen en ouderen liegen het minst vaak en zijn ook de slechtste leugenaars. Verschuere en collega’s deden hun onderzoek onder ruim duizend bezoekers van NEMO tussen de 6 en de 77 jaar oud. De deelnemers werd gevraagd toe te geven hoe vaak ze liegen en ook moesten ze zo snel mogelijk antwoord geven op eenvoudige vragen, bijvoorbeeld ‘Is een iglo van steen?’ of ‘Is een computer een dier?’. Een kleur op het scherm gaf aan of ze moesten liegen of de waarheid spreken. De test liet zien dat we tot een leeftijd van ongeveer 25 jaar steeds beter worden in liegen en het daarna juist steeds moeilijker wordt. Hun onderzoek werd vorig jaar gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Acta Psychologica.

Paradoxaal

‘Ik vind het wel passend dat ik met mijn leugenonderzoek een nep-Nobelprijs krijg’, laat Verschuere vanuit de VS weten. ‘Ik was aanvankelijk ook erg sceptisch over de methode – het is natuurlijk paradoxaal om leugenaars te vragen eerlijk te zijn, maar tot mijn verbazing vonden we in verder onderzoek dat veel leugenaars eerlijk zijn over hun leugenachtig gedrag.’

Meer informatie over de Ig Nobel Prizes

Publicatiegegevens

Debey, E., De Schryver, M., Logan, G. D., Suchotzki, K., & Verschuere, B. (2015). ‘From junior to senior Pinocchio: A cross-sectional lifespan investigation of deception’, in: Acta Psychologica, 160, 56-68.

Download het artikel