10 jaar ERC-subsidies: UvA ‘top host organisation’ in Nederland

9 maart 2017

De European Research Council (ERC) van de Europese Unie viert dit jaar haar tienjarig bestaan; in 2007 werden de eerste ERC-grants toegekend. In die tien jaar hebben 71 onderzoekers van de UvA een subsidie van de ERC ontvangen, waarmee de UvA ‘top host organisation’ is in Nederland.

Aan de UvA zijn 38 wetenschappers aan de slag gegaan met een Starting Grant, 14 met een Consolidator Grant en 19 met een Advanced Grant. Daarnaast heeft de ERC aan 18 AMC-wetenschappers een subsidie toegekend: 10 Starting, 4 Consolidator en 4 Advanced. UvA en AMC zijn samen goed voor 89 subsidies.

Meeste middelen voor Nederland

In totaal heeft de ERC in tien jaar tijd bijna 7.000 onderzoekers in Europa gefinancierd. De onderzoekers aan de Nederlandse universiteiten zijn erg succesvol geweest in het verwerven van ERC-grants. In totaal gaat het in Nederland om 593 toekenningen, voor een totaalbedrag van zo’n één miljard euro.

Prof. dr. Martin Stokhof, vicevoorzitter van de wetenschappelijke raad van de ERC en emeritus hoogleraar Taalfilosofie aan de UvA, vertelt hierover: ‘In verhouding tot zijn omvang heeft Nederland de meeste ERC-middelen verkregen. Het gaat om bijna 600 ERC-subsidies, wat meer is dan sommige grotere Europese landen. Met de subsidies worden niet alleen getalenteerde onderzoekers gesteund, maar ook hun teams van postdocs, promovendi en ander onderzoekspersoneel in onze universiteiten en onderzoekscentra. Deze mensen verleggen de grenzen van de wetenschappelijke kennis en leggen de basis voor een sterkere economie en een betere samenleving.’

De UvA (exclusief AMC) voert de Nederlandse top 5 van gastinstellingen aan met de 71 toekenningen. De top 5 bestaat verder uit: TU Delft met 56 subsidies, Radboud Universiteit Nijmegen met 56, Universiteit Utrecht met 56 en Universiteit Leiden met 50. De UvA staat – ook over de gehele tien jaar van ERC-toekenningen – op de 10de plaats van alle universiteiten in Europa.

Het Grant support team van Innovation Exchange Amsterdam (IXA) adviseert en begeleidt UvA-onderzoekers bij hun subsidieaanvragen. Vanuit het AMC wordt ondersteuning aan de onderzoekers verzorgd door Research Support.

ERC-reeks in SPUI25

Om 10 jaar ERC te vieren wordt in SPUI25 een reeks bijeenkomsten georganiseerd, mede ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van SPUI25 dit jaar. Het initiatief kwam van Senior Advisor Research Funding Bea Krenn van IXA. Per bijeenkomst is een van de ERC-laureaten van de UvA te gast, die op zijn/haar beurt een collega-laureaat heeft ‘uitgekozen’ om – onder leiding van een moderator – mee in gesprek te gaan over het onderzoek. Ook de mens achter de wetenschapper en de dilemma’s bij onderzoek komen aan bod en het programma zal het brede scala aan wetenschappelijke disciplines aan de UvA weerspiegelen. Naar verwachting gaat de reeks in april van start.

Event bij IAS

Ook het Institute for Advanced Study (IAS) van de UvA grijpt in samenwerking met IXA het tienjarig bestaan van de ERC aan voor een event dat in september plaatsvindt. Het programma daarvan zal in het teken staan van reflectie op het succes van de ERC en een blik op de toekomst, waaronder de Synergy Call, het nieuwe financieringsprogramma gericht op interdisciplinair onderzoek. Prof. dr. Helga Nowotny, voormalig president van de ERC en lid van de wetenschappelijke adviesraad van het IAS, zal de keynote geven.

Over de ERC

De Europese Onderzoeksraad (ERC) is een prominent onderdeel van Horizon 2020, het EU-kaderprogramma voor onderzoek en innovatie. De ERC is in 2007 opgericht door de EU om uitmuntende wetenschappers en hun ideeën te financiëren. Het ondersteunt baanbrekend onderzoek in alle domeinen, en helpt Europa om de beste onderzoekers van alle nationaliteiten aan te trekken en te behouden.

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting