Ruimtevaartinstituut SRON niet naar Amsterdam

14 december 2017

Het Nederlands Instituut voor ruimteonderzoek SRON komt niet naar Amsterdam. Dat heeft wetenschapsorganisatie NWO vandaag aan het consortium van Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit en Universiteit Twente laten weten. Het consortium was in de race om het hoofdkantoor van SRON naar de hoofdstad te halen. Het SRON-bestuur en de Raad van Bestuur van NWO hebben op 14 december een voorlopig besluit genomen ten gunste van de combinatie Universiteit Leiden en Technische Universiteit Delft.

Het instituut heeft voor Leiden als nieuwe hoofdvestiging gekozen. In november werd al bekend dat Radboud Universiteit en TU Eindhoven de eindstreep van de competitie niet hadden gehaald. Vooralsnog gaat het om een voorgenomen besluit; het definitieve besluit wordt in het 1e kwartaal van 2018 verwacht.

Rector Magnificus Karen Maex (UvA) reageert namens de drie universiteiten: 'We zijn ontzettend teleurgesteld dat SRON niet voor Amsterdam heeft gekozen. Samen met onze partners hebben we er hard aan getrokken. We zijn ervan overtuigd dat we in de combinatie Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit, Universiteit Twente en Matrix, met steun van de gemeente Amsterdam een heel sterk voorstel hebben neergelegd, inclusief een concreet huisvestingsvoorstel op Amsterdam Science Park.

Wat positief blijft, is dat we door dit bid elkaar als instellingen hebben gevonden. Dat biedt door de complementaire expertises van onze instellingen op het gebied van de Astrophysics, Exoplanets, Earth en Technologieontwikkeling in de toekomst grote mogelijkheden voor samenwerking op het terrein van onderwijs en onderzoek.'

Gepubliceerd door  HuisvestingsOntwikkeling