EN

Hal Caswell, hoogleraar Mathematische demografie en ecologie aan de UvA, krijgt het Distinguished Lorentz Fellowship 2019/20 toegekend voor onderzoek naar wiskundige modellen om mensen- en dierenpopulaties te begrijpen. Volgens Caswell houden de huidige modellen alleen rekening met basale aspecten van gezondheid en zijn er - om te kunnen omgaan met uitdagingen zoals vergrijzing en klimaatverandering - uitgebreidere modellen nodig.

Met het fellowship, ingesteld door het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS-KNAW) en het Lorentz Center Leiden, wil Caswell betere modellen ontwikkelen voor het bestuderen van populatiedynamiek. ‘Om te begrijpen en voorspellen hoe bijvoorbeeld een mensenpopulatie in Nederland zich ontwikkelt, wil je niet alleen weten wat de gemiddelde levensverwachting is, maar ook hoe gezond mensen zijn, aan welke ziekten ze lijden en of ze gezond oud worden. Nieuwe populatiemodellen zullen hieraan bijdragen’, vertelt Caswell.

Het onderzoek van Caswell is toepasbaar op mensenpopulaties, maar ook op dieren, planten en cellen. Zo zal het gebruikt kunnen worden voor het analyseren van de invloed van ziekten op bedreigde diersoorten, of de invloed van klimaatverandering op ziekten waar vee aan sterft. Daarmee levert Caswells werk een belangrijke bijdrage aan uiteenlopende disciplines zoals demografie, ecologie en medische wetenschap.

Over Caswell

‘Professor Caswell is de persoonlijke belichaming van interdisciplinariteit’, aldus Jan Willem Duyvendak, directeur van NIAS. Caswell ontving tweemaal de prestigieuze ERC Advanced Grant en is de enige in Nederland die deze beurs heeft ontvangen voor een sociaalwetenschappelijk én een natuurwetenschappelijk onderzoeksproject.

Naast hoogleraar aan de UvA is Caswell als onderzoeker verbonden aan de Woods Hole Oceanographic Institution (VS), de Southern Denmark University en het Max Planck Institute for Demographic Research (Duitsland). Hij is fellow van de American Academy of Arts and Sciences en ontving talloze prijzen, onder andere voor zijn onderzoek dat leidde tot het uitroepen van de ijsbeer als bedreigde diersoort.

Over het fellowship

Het Distinguished Lorentz Fellowship stimuleert onderzoek dat de kloof tussen alfa-, gamma- en bètawetenschappen overbrugt. De prijs bestaat uit een fellowship aan het NIAS, een internationale workshop op het Lorentz Center, en € 10.000. Op 24 september zal de prijs worden uitgereikt door Louise Gunning, voorzitter van de NIAS-Lorentz Adviesraad. Eerdere ontvingen onder anderen muziekcognitiewetenschapper Henkjan Honing en wiskundig econoom Cars Hommes van de UvA het fellowship.