EN

Het idee dat de wereld kan worden begrepen aan de hand van patronen en onderliggende principes is een van de belangrijkste inzichten van de mens. In zijn nieuwe boek ‘Een wereld vol patronen’ gaat UvA-hoogleraar Rens Bod in op deze uniek menselijke zoektocht die meer dan 40.000 jaar geleden begon met het krassen van streepjespatronen op mammoetbotten en leidde tot de wetenschappen van vandaag.

Op woensdag 23 januari reikt Bod de eerste exemplaren van zijn boek uit aan Geert ten Dam en Mirjam van Praag, bestuursvoorzitters van respectievelijk UvA en VU.

Overkoepelende geschiedenis van kennis en wetenschap

Welke routes heeft de menselijke kennis doorlopen om uit te groeien tot onze moderne inzichten over natuur en cultuur? Bod, hoogleraar Computationele en digitale geesteswetenschappen aan de UvA, laat in zijn boek zien welke rol patronen en principes in verschillende culturen hebben gespeeld. Hij verschuift de natuurwetenschappen en Europa uit hun centrale positie, waarna de ene na de andere ontdekking volgt. Zo legt hij uit dat inenting niet in Europa maar in China is uitgevonden, vele wiskundige en sterrenkundige inzichten op het conto van de Indiase Kerala-school staan, en rechtswetenschappelijke concepten zowel de astronomie als de taalkunde hebben vormgegeven.

Over Rens Bod

Bod is verbonden aan het Institute for Logic, Language and Computation (ILLC) van de Faculteit der Geesteswetenschappen en Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de UvA. Naast zijn hoogleraarschap is Bod directeur van het Center for Digital Humanities en het Vossius Center for the History of Humanities and Sciences. Ook is hij voorzitter van de internationale Society for the History of the Humanities. In zijn eerdere boek De vergeten wetenschappen: Een geschiedenis van de humaniora, dat is vertaald in zeven talen en meermalen is bekroond, beschrijft Bod hoe inzichten en ontdekkingen in de alfawetenschappen de wereld hebben veranderd.

Profielpagina Rens Bod

Publicatiegegevens

Rens Bod: Een wereld vol patronen (Uitgeverij Prometheus 2019). ISBN: 9789035136793

Meer informatie (website Prometheus)