EN

Sinds maandag 4 februari kunnen medewerkers van universiteiten de Klimaatbrief Universiteiten ondertekenen. De Klimaatbrief is een initiatief van zo’n twintig wetenschappers, en roept de universiteiten, faculteiten én medewerkers op tot een ambitieus klimaatbeleid. Inmiddels ondertekenden al een kleine 800 mensen de brief. De UvA onderschrijft de doelen van harte.

UvA-bestuurder Jan Lintsen, portefeuillehouder financiën en bedrijfsvoering: ‘Als grote onderwijsinstelling kunnen en moeten wij een bijdrage leveren aan de strijd tegen de klimaatverandering. Als College van Bestuur steunen we daarom dit initiatief en gaan we aan de slag met een stevige UvA-duurzaamheidsagenda.’

Wat gaat er gebeuren?

De komende maanden brengen we in kaart wat we als UvA al doen aan duurzaamheid en hoe we onze inspanningen substantieel kunnen vergroten. We gaan werken aan innovatieve, interdisciplinaire en empirisch onderbouwde maatregelen om onze uitstoot terug te dringen. We gaan ook in kaart brengen hoe we in ons curriculum duurzaamheid een grotere rol kunnen laten spelen.  We verwachten onze duurzaamheidsagenda voor de zomer te kunnen presenteren.

Duurzaamheid aan de UvA

Natuurlijk hebben we al een begin gemaakt. Zo wordt de nieuwe UB gasloos. Het gebouw J/K op het Roeterseiland krijgt zonnepanelen. Onlangs ondertekende de UvA het manifest ‘Circulair & Onderwijs’. We gebruiken alleen bestek van composteerbaar materiaal in onze kantines. We vragen iedereen zo min mogelijk te printen. In de vending machines zijn Doppers te koop om het gebruik van plastic waterflessen terug te dringen. En uiteraard zetten we vrijdag 15 februari de thermosstaat een graadje lager op Warmetruiendag.

Klimaatbrief universiteiten