Toekomst mensapen in Afrika bedreigd door palmolie

10 juli 2014

Het veelgebruikte palmolie zou in de toekomst een grote bedreiging voor mensapen zoals gorilla’s en chimpansees kunnen worden. Nieuwe gebieden in Afrika waar in de toekomst palmolie zal worden gewonnen, bedekken namelijk ongeveer 60 procent van het leefgebied van deze apen.

Dat blijkt uit de eerste globale analyse van een internationaal onderzoeksteam onder leiding van Serge Wich, hoogleraar aan de UvA en de Liverpool John Moores University. De resultaten van hun onderzoek zijn vandaag gepubliceerd in het vakblad Current Biology.

Palmolie wordt gebruikt voor een groot aantal producten, variërend van koekjes tot waspoeders en meer recent biobrandstoffen. Om aan de groeiende vraag te voldoen worden de grootschalige industriële oliepalmplantages in Zuidoost-Azië snel uitgebreid en bestaan er plannen om dit voort te zetten in Afrika.

Een internationaal team van onderzoekers onderzocht de mogelijke impact van de oliepalmontwikkeling in Afrika op een aantal van zijn meest bekende dieren: gorilla's, chimpansees en bonobo's. Het negatieve effect voor deze mensapen zal naar verwachting het grootst zijn in Liberia, Ivoorkust, Sierra Leone en Ghana, alle landen in West-Equatoriaal-Afrika en de Democratische Republiek Congo.

Nieuwe richtlijnen

Volgens de onderzoekers is het noodzakelijk om richtlijnen voor de uitbreiding van oliepalmen te ontwikkelen, zodat de negatieve effecten op apen worden beperkt. Daarnaast zijn studies nodig naar een optimaal gebruik van land om de economische ontwikkeling en de CO2-uitstoot weer te geven, en om toekomstige problemen tussen mens en natuur te verminderen.

Serge Wich: ‘De bestaande impact van de oliepalmontwikkeling op gebieden als Zuidoost-Azië wordt vaak geïllustreerd met de grote negatieve gevolgen voor de orang-oetan, de iconische mensaap. We zijn op zoek naar manieren om deze steeds grotere bedreiging voor mensapen in Afrika een halt toe te roepen, terwijl we ook kijken naar de beste manier om het milieu te beschermen en de economische groei niet te belemmeren.‘

‘Er is weinig twijfel dat oliepalmontwikkeling broodnodige sociale en economische voordelen zal brengen voor de mensen in Afrika We moeten er alleen voor zorgen dat deze voordelen niet met een onaanvaardbaar prijs voor de Afrikaanse natuur komen,’ vertelt Lian Pin Koh , hoogleraar aan de Universiteit van Adelaide.

Internationale samenwerking

Het onderzoek is een samenwerking tussen de Liverpool John Moores University, de Universiteit van Kent, de Universiteit van Adelaide, de Universiteit van Amsterdam, het Max Planck Instituut voor Evolutionaire Antropologie, het German Centre for Integrative Biodiversity Research in Leipzig en het ETH Zürich.

Publicatiegegevens

Serge A. Wich, John Garcia-Ulloa, Hjalmar S. Kühl, Ttanya Humle, Janice S.H. Lee en Lian Pin Koh: Will Oil Palm’s Homecoming Spell Doom for Africa’s Great Apes? Current Biology (vol. 24, issue 1).

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting