Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Taalbeheersing, argumentatietheorie en retorica

In het vakgebied van de taalbeheersing wordt studie gemaakt van de manier waarop mensen taal gebruiken voor verschillende doeleinden. Aan de UvA ligt daarbij de nadruk op het bestuderen van argumentatie. Daarbij wordt in de eerste plaats gekeken naar hoe het overtuigingsproces in de praktijk verloopt. Hoe overtuigt bijvoorbeeld een politicus zijn kiezers of een arts zijn patiënten? In de tweede plaats wordt nagegaan aan welke eisen de argumentatie moet voldoen om redelijk genoemd te kunnen worden. Om deze vragen te beantwoorden wordt gebruik gemaakt van theorieën over taalgebruik,  persuasie, stijl en discussieregels.

Onderzoek

Aan de UvA is de afgelopen decennia een theorie ontwikkeld om argumentatieve teksten en discussies  te kunnen analyseren en evalueren. Deze ‘pragma-dialectische’ argumentatietheorie heeft internationaal veel navolging gekregen. De UvA behoort momenteel samen met de Universiteit van Lugano in Zwitserland en de Universiteit van Windsor in Canada tot de drie meest prominente universiteiten op het gebied van de argumentatietheorie. De onderzoekers aan de UvA werken momenteel aan de uitbreiding en verfijning van deze theorie om deze te kunnen toepassen in verschillende contexten als de politiek, het recht, de gezondheidszorg en de wetenschap.

Onderwijs

Aan de UvA bestaat een aparte bachelor voor studenten die geïnteresseerd zijn in taalbeheersing, argumentatietheorie en retorica. Deze onderwerpen komen aan bod in de vakken van de bachelor Taal en communicatie waarin studenten daarnaast een moderne vreemde taal leren. Ook is het vak taalbeheersing een van de vier afstudeerrichtingen van de bachelor Nederlandse taal en cultuur.
Verder zijn er drie masters op dit vakgebied:  de duale masters Tekst en communicatie en Discourse and Argumentation Studies  en de onderzoeksmaster Rhetoric, Argumentation Theory and Philosophy.