Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Taal, cultuur en regio

Ben je geïnteresseerd in taal en cultuur? Aan de UvA kun je twintig verschillende talen uit Europa en het Nabije Oosten studeren. Kennis van taal, cultuur en een breed perspectief op de politieke en maatschappelijke verhoudingen staan centraal.

Hoe zijn de Talen- en regiostudies opgebouwd?

De programma's bestaan uit een mix van taalonderwijs, thematische vakken over de hedendaagse cultuur van het land of van de regio, en vakken waarin je bijvoorbeeld werkt aan academische skills. Tijdens de studie ontwikkel je een goede beheersing van de doeltaal. Taalvaardigheid zal namelijk een groot deel van het studieprogramma in beslag nemen. In het tweede en derde jaar blijf je naast andere vakken ook werken aan je vocabulaire, grammaticale en praktische kennis van de gekozen taal. Daarnaast kies je uit een breed aanbod aan vakken en zo stel je een programma samen dat precies bij jouw belangstelling past.

Culturele uitwisseling

Je volgt vakken over de cultuur, geschiedenis en politiek van een land, daarnaast leer je ook meer over de geschiedenis van de gekozen taal. Binnen de vakken De wereld van de mens: Inleiding in de geesteswetenschappen en De wereld in delen: Inleiding regiostudies is er ruimte voor culturele uitwisseling. Je maakt hier kennis met studenten van de andere Talen- en regiostudies.

Geef er een eigen draai aan

Tijdens het eerste jaar leg je een basis op het gebied van taal, cultuur en maatschappij. Je ontdekt welke vakgebieden je liggen. Het is goed mogelijk dat tijdens de studie je interesses verschuiven en je doelen veranderen. De studie geef je een eigen richting door bijvoorbeeld te kiezen voor een minor binnen of buiten je eigen vakgebied zoals een ander taal, Europees recht of geschiedenis. Je kunt zelfs gaan voor een minor van een andere faculteit, bijvoorbeeld in de richting van internationale betrekkingen.

Bekijk het minoraanbod

Bereid je voor op de wereld

Bij alle Talen- en regiostudies neem je deel aan een studiereis die gekoppeld is aan een vak en zul je een semester aan een buitenlandse universiteit studeren.

Waarom Amsterdam?

Een taal studeren in Amsterdam betekent dat je je beweegt in een stad vol cultuur, kunst, film, bibliotheken, conferenties, lezingen en meer. Je bent daarnaast omringd door veel culturele instellingen die interessant kunnen zijn tijdens jouw studie. Elke opleiding heeft een studievereniging, sommige opleidingen zijn gebundeld in één vereniging. De verenigingen organiseren bijeenkomsten, uitjes en buitenlandtrips.

Na de studie

Na het afronden van je bachelor kun je direct de arbeidsmarkt op of verder studeren. De UvA heeft een groot aanbod aansluitende (onderzoeks)masters. 

Bekijk het masteraanbod

Contact

Heb je nog vragen over de talenopleidingen van de UvA? Neem dan contact met ons op via e-mail.

talen@uva.nl

  • Overstappen naar een andere opleiding?

    De talenopleidingen zijn nauw verbonden met opleidingen op het gebied van cognitie, taalwetenschap en Europese studies. Geschiedenis, politiek, cognitie, structuur of literatuur: alle facetten van taal komen aan bod in de brede waaier aan opleidingen met een talencomponent. Door de combinatie van vakgebieden wordt de inhoudelijke invulling van je studie grenzeloos.

    Als je tijdens het eerste jaar tot de conclusie komt dat een van de andere opleidingen beter bij je past, dan kun je vaak zonder tijdsverlies overstappen. De studieprogramma’s zijn zo opgebouwd dat je naar aanverwante opleidingen kunt overstappen: zowel binnen de Talen- en regiostudies, Nederlandse taal en cultuur, English Language and Culture, als naar andere opleidingen zoals Linguistics of Europese studies, en andersom.

Iets anders met taal?