Vier UvA-nominaties voor Klokhuis Wetenschapsprijs 2017

16 oktober 2017

Vier UvA-onderzoeksprojecten zijn genomineerd voor de Klokhuis Wetenschapsprijs 2017. De redactie van het programma heeft in totaal tien onderzoeken genomineerd voor de prijs. Kinderen kunnen tot en met dinsdag 7 november een stem uitbrengen op hun favoriete onderzoek.

Schilderijrestauraties en neutronensterren

Katrien Keune en Maartje Stols-Witlox zijn genomineerd voor hun onderzoek naar nieuwe en betere manieren om schilderijen te restaureren. Aan de hand van chemische analyse, laboratoriumexperimenten en historisch onderzoek bekijken zij hoe we schilderijen in de toekomst veiliger schoon kunnen maken.

Voor haar onderzoek naar neutronensterren is universitair hoofddocent astrofysica Anna Watts genomineerd. Wats probeert neutronensterren op te sporen door straling te meten.

Slimme fietsen en 3D-camera’s

‘Fietsprofessor’ Marco te Brömmelstroet doet onderzoek naar veranderingen en innovaties in de manier waarop we fietsen, maar ook hoe we met onze fietsen omgaan. Met dit onderzoek sleept Te Brömmelstroet een nominatie in de wacht.

Genomineerde arts-onderzoeker kinderoncologie Floor Postema onderzoekt of met behulp van een 3D-camera kan worden achterhaald of kinderen aanleg hebben om kanker te krijgen.

Speciale Klokhuis-aflevering

Via de website van het televisieprogramma kunnen kinderen meer lezen over de verschillende onderzoeken en hun stem uitbrengen. Het onderzoek met de meeste stemmen ontvangt op woensdag 8 november de Klokhuis Wetenschapsprijs. Ook wordt er een speciale Klokhuisaflevering opgenomen met de winnaar.

Gepubliceerd door  Universiteit van Amsterdam