Alexander Rinnooy Kan ontvangt eredoctoraat van Tilburg University

16 november 2017

Tilburg University heeft prof. dr. Alexander Rinnooy Kan, universiteitshoogleraar Economie en Bedrijfskunde aan de UvA, Eerste Kamerlid en oud-voorzitter van de Sociaal-Economische Raad, een eredoctoraat toegekend. Rinnooy Kan ontving het bijzondere eerbewijs donderdag 16 november tijdens het 18de lustrum op de Dies Natalis van de Tilburgse universiteit.

Rector magnificus Emile Aarts van Tilburg University: ‘Het is ons een eer dit eredoctoraat uit te reiken aan prof. dr. Alexander Rinnooy Kan vanwege de grote prestaties die hij heeft verricht op het gebied van Data Science, zelfs in de tijd dat deze nog niet als zodanig bekend was.’

De universiteit stelt in het laudatio dat Rinnooy Kan ‘een fundamentele bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling en analyse van efficiënte wiskundige methoden voor belangrijke klassen van planningsproblemen. In de tijd dat hij verscheidene invloedrijke managementposities bekleedde, was hij ook een voorvechter van en inspiratiebron voor het gebruik van gegevens en analyses bij de besluitvorming. In Nederland is hij het boegbeeld van Data Science.'

Marc Salomon, Dean van de  Amsterdam Business School van de UvA en bestuurslid van de Amsterdam School of Data Science: ‘We zijn er bijzonder trots op dat Alexander Rinnooy Kan, een van onze hoogleraren, een eredoctoraat in Tilburg heeft verkregen op grond van zijn voortrekkersrol in Data Science.’

Over Rinnooy Kan

Alexander Rinnooy Kan (1949) studeerde Wiskunde in Leiden en Econometrie in Amsterdam. Hij werkte onder andere aan de Universiteit Delft en aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, waar hij in 1980 hoogleraar operationeel onderzoek werd, in 1983 directeur van het Econometrisch Instituut en in 1986 rector magnificus. Tussendoor bekleedde hij gasthoogleraarschappen in onder andere Californië (Berkeley), Boston (MIT) en Philadelphia (Wharton School). In 2007 werd hij benoemd tot honorair hoogleraar Policy Analysis in the Private and Public Sectors aan de UvA. Sinds 1 september 2012 is Rinnooy Kan universiteitshoogleraar Economie en Bedrijfskunde, met bijzondere aandacht voor veranderingsprocessen op micro- en macroniveau.

Na zijn voorzitterschap van VNO-NCW trad Rinnooy Kan in 1996 toe tot de Raad van Bestuur van bank/verzekeraar ING, een functie die hij tot juni 2006 bekleedde. Hij was van 2006 tot 2012 kroonlid en voorzitter van de Sociaal-Economische Raad. Sinds 2016 is hij Eerste Kamerlid voor D66.

Tilburg University

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting