Gedichtenwedstrijd 'Liefde voor de stad'

Breng een ode aan de stad Amsterdam en doe mee met de UvA-gedichtenwedstrijd 'Liefde voor de stad'! Deze wedstrijd is een initiatief van schrijver en dichter Abdelkader Benali, die dit jaar als honorary fellow verbonden is aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA. De beste gedichten dingen mee naar de prijzen en worden gepubliceerd in Het Parool. Deelname staat open voor iedereen binnen en buiten de UvA.

Voorwaarden voor deelname

Het moet specifiek gaan om een STADSgedicht, waarin de beleving van de stad Amsterdam centraal staat. De ingezonden gedichten mogen op generlei wijze vóór 1 september 2018 gepubliceerd zijn. Indien blijkt dat dit wel zo is, wordt het gedicht uitgesloten van deelname.

Het ingezonden gedicht moet geschreven zijn in de Nederlandse taal, en mag niet langer zijn dan 35 regels inclusief titel, witregels en eventuele toevoegingen. Er mogen maximaal drie gedichten per auteur worden ingezonden; de deadline voor inzending is 2 september 2018.

Prijzen

De prijswinnaars worden door Abdelkader Benali bekendgemaakt tijdens een feestelijk avondprogramma eind oktober bij VOX-POP in hartje Amsterdam. Hieraan zijn de volgende stedelijke prijzen verbonden:

  • Eerste prijs: Artis jaarkaart of Podiumpas voor een jaar (naar keuze) en publicatie van het gedicht in Het Parool.
  • Tweede prijs: Cinevillepas voor een jaar en publicatie van het gedicht in Het Parool.
  • Derde prijs: Museumjaarkaart en publicatie van het gedicht in Het Parool.

Tevens zal een Stadsgedichtenbundel 2018 verschijnen met daarin een selectie van de beste gedichten.

Verloop wedstrijd

Een selectiecommissie van studenten van de UvA-(onderzoeks)master Literary Studies, onder leiding van universitair docent Suze van der Poll, bepaalt uit alle inzendingen een longlist, die eind september op deze website bekendgemaakt zal worden. De jury van de gedichtenwedstrijd, onder voorzitterschap van Abdelkader Benali, kiest vervolgens een shortlist van zes gedichten. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst, eind oktober.

Honorary fellow Abdelkader Benali

Schrijver en programmamaker Abdelkader Benali is per 1 februari 2018 benoemd tot Honorary Fellow aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Benali gaat onder andere met studenten van de Talen- en regiostudies kijken naar liefdespoëzie, in het bijzonder naar het erfgoed van de Perzische dichter Hafez.

Gepubliceerd door  Faculteit der Geesteswetenschappen

31 juli 2018