Aristoteles’ Poëtica: tijdloos en relevant, of totaal achterhaald?

16nov2017 17.00 - 19.00

Symposium

Op donderdagmiddag 16 november gaan we in gesprek over de relevantie van Aristoteles’ Poëtica: een klein, maar invloedrijk boek. De opleidingen Theaterwetenschap en Griekse en Latijnse Taal en Cultuur van de Universiteit van Amsterdam, het tijdschrift Theatermaker en de Historische Uitgeverij nodigen je uit om dit mini-symposium bij te wonen.

Dit jaar verscheen een nieuwe vertaling van Aristoteles’ Poëtica, een werk waarin de Griekse tragedie centraal staat. Aristoteles besteedt onder meer aandacht aan de relatie tussen literatuur en werkelijkheid, aan de meest effectieve wijze om een plot in elkaar te zetten, en aan de emotionele werking van een goed toneelstuk. Eeuwenlang is Aristoteles als autoriteit beschouwd, maar we kunnen ons afvragen of hij ook in de eenentwintigste eeuw nog zinvolle inzichten heeft te bieden aan theatermakers, schrijvers, lezers en theaterpubliek.

17.00 - 17.10 uur Welkom door Peter Eversmann
17.10 - 17.40 uur Korte lezingen van de vertalers, Casper de Jonge en Piet Gerbrandy
17.40 - 18:40 uur Gesprek met theatermakers Naomi Velissariou en Thibaud Delpeut en toneelschrijver Rik van den Bos, door Simon van den Berg en Piet Gerbrandy
18.40 - 18.55 uur Ricarda Franzen en Veronika Zangl over de betekenis van Aristoteles voor aankomend dramaturgen
18.55 - 19.00 uur Nog een laatste vraag

Na afloop van de bijeenkomst is het boek te koop.

Deelname en aanmelding

Deelname is gratis, maar het is prettig als je je komst aankondigt via de mail:

We hopen jullie in groten getale te mogen verwelkomen.

Simon van den Berg (hoofdredacteur Theatermaker en www.theaterkrant.nl)
Patrick Everard (Historische Uitgeverij)
Peter Eversmann (Opleiding Theaterwetenschap UvA)
Piet Gerbrandy (Opleiding GLTC UvA, vertaler)