ASMF-alumnus wint Johan de Witt-scriptieprijs 2017

29 november 2017

Melchior Mattens, cum laude afgestudeerd bij de MSc Actuarial Science and Mathematical Finance, ontving op 23 november de Johan de Witt-scriptieprijs voor zijn scriptie ‘Climate change and Insurance: Projection of premium level developments in a competitive property insurance market’.

Mattens ontving de prijs, een beeldje van Johan de Witt en een geldbedrag van €5.000, tijdens het najaarscongres van het Koninklijk Actuarieel Genootschap. Scriptiebegeleider was Tim Boonen (sectie Quantitative Economics, ASE).

Over de scriptie

Klimaatverandering heeft impact op zowel de gemiddelde schadelast als op het catastroferisico en dus op zowel premiebeleid als kapitaalbeleid van schadeverzekeraars. In een competitieve markt met Solvency II regelgeving leidt dat tot een complex probleem. Mattens concludeert in zijn scriptie dat premiestijging ten gevolge van klimaatveranderingen over de komende 30 jaar gemiddeld bijna 20% kan bedragen.

De jury was zeer onder de indruk van de originaliteit van de scriptie. De combinatie van modellering van stormschade met slimme parameters en een marktanalyse met speltheorie leidt tot bijzondere resultaten.

Meer op de website van het Koninklijk Actuarieel Genootschap.

Gepubliceerd door  Economie en Bedrijfskunde