Aan NIOD geschonken aquarel zeer waarschijnlijk door Hitler geschilderd

25 november 2017

In de Volkskrant van 25 november noemt NIOD-directeur Frank van Vree de aquarel, waarop een toren in Wenen te zien is, een 'bijzonder historisch document', dat past in de collectie van het instituut.

Door de schildering aan te nemen voorkomt het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) dat het werk op de markt komt. Van Vree: 'Het is goed dat zulke spullen niet op een veiling van nazi-parafernalia worden verhandeld.'

Omdat er veel valse Hitlers in omloop zijn, besloot het NIOD de aquarel grondig te onderzoeken. Zo bestudeerde het instituut de herkomst van de twee zegels op de achterzijde en lieten ze Bas van Velzen (Conservering en Restauratie) het papier en de kartonnen achterzijde analyseren. 'We hebben niets gevonden dat erop wijst dat dit nagemaakt is', zegt Van Velzen, die het onderzoek samen met zijn studenten belangeloos verrichtte.

De Volkskrant

Gepubliceerd door  Faculteit der Geesteswetenschappen