Bachelor's Algemene sociale wetenschappen

Wat zijn grote hedendaagse maatschappelijke uitdagingen en hoe kunnen we inzichten uit verschillende sociaal- wetenschappelijk disciplines toepassen om deze vraagstukken op te lossen? Dit staat centraal in de bachelor Algemene sociale wetenschappen (ASW).Loading video..

Als ASW student leer je om maatschappelijke problemen en vraagstukken vanuit een interdisciplinaire manier te bekijken, d.w.z. ASW benadert deze vraagstukken  vanuit  inzichten en theorieën uit verschillende sociale wetenschappen, zoals politicologie, psychologie, antropologie, sociologie en sociale geografie en planologie.

Tijdens de studie Algemene sociale wetenschappenleer je verschillende sociaalwetenschappelijke disciplines kennen en werk je aan verklaringen voor wat je dagelijks om je heen en in het nieuws ziet gebeuren. Je wordt uitgedaagd om niet te vervallen in oppervlakkige verklaringen, je perspectief te verbreden en je creativiteit te ontwikkelen en te gebruiken. Het complexe samenspel tussen mens, samenleving, cultuur en regelgeving is onmogelijk vanuit één perspectief te begrijpen en sociale problemen passen nooit in het jasje van één discipline.

Inzichten uit verschillende wetenschappen

Opgroeien in multiculturele wijken, groeiende ongelijkheid, klimaatverandering, de toestroom van asielzoekers, de dreiging van terreur, radicalisering en de inzet van politie bij voetbalwedstrijden. Het zijn voorbeelden van onderwerpen waar we ons bij ASW over buigen. We geloven dat de uitdagingen van de moderne samenleving alleen te doorgronden zijn door inzichten uit verschillende wetenschappen te combineren. Tijdens de studie Algemene sociale wetenschappen word je gestimuleerd om dwarsverbanden tussen traditionele disciplines te leggen en creatief en out-of-the-box te denken over belangrijke wetenschappelijke en maatschappelijke vraagstukken.

Midden in de samenleving

De opleiding ASW staat midden in de samenleving. Wetenschappelijk denken combineer je met maatschappelijke betrokkenheid. Je leert wetenschappelijke theorieën en onderzoeken toe te passen op concrete casussen met praktische relevantie. Daarbij begin je vaak met het nadenken over vraagstukken in een context zoals de stad Amsterdam, maar je doet ook kennis op over de bredere Nederlandse cultuur en andere culturen.

Daarmee ben je goed toegerust voor de samenleving van morgen, waarin de vraag naar interdisciplinair opgeleide professionals alleen maar zal toenemen.

Waarom Algemene sociale wetenschappen aan de UvA? 

 • Je volgt een innovatief, modern programma dat inzichten combineert uit met name politicologie, psychologie, sociologie, sociale geografie, en culturele antropologie. Daarnaast maken we ook ‘uitstapjes’ naar economie, pedagogiek en andere disciplines. 
 • Je leert de belangrijke vraagstukken van moderne samenlevingen te onderzoeken met geavanceerde methodes.
 • Je leert kritisch te reflecteren op de samenleving waar je zelf onderdeel van uit maakt, en je leert de huidige problemen met behulp van uiteenlopende perspectieven te beschouwen en analyseren.
 • Je leert verslag te leggen van je onderzoek en je reflectie voor een uiteenlopend publiek te schrijven: een blog, een artikel of een essay enz.
 • Je bent onderdeel van een kleinschalige opleiding met een persoonlijke benadering en een programma op maat, dat individuele keuzes toestaat. Ondanks de grootte van de stad en de universiteit is ASW Amsterdam een kleine hechte opleiding waar de individuele student veel aandacht krijgt.
 • Onze docenten, tutoren en studieadviseurs helpen je met het ontwerpen van jouw eigen studiepad dat optimaal is toegesneden op jouw voorkeuren en kwaliteiten.

Lees hier nog 10 redenen om aan de UvA te studeren.

Na de bachelor... de master

Na de bachelor kies je weloverwogen voor een master uit één van de vele sociale wetenschappen. Met de bachelor ASW kun je bij alle sociaalwetenschappelijke masters terecht. Je kunt kiezen voor een disciplinaire master, als je een aansluitingsprogramma hebt gevolgd, maar ook voor een interdisciplinaire master. Een greep uit de mogelijkheden: Sociologie, Sociale geografie, Sociale psychologie, Arbeid- en organisatiepsychologie, Politicologie, Opvoedingsondersteuning, Communicatiewetenschap, Culturele antropologie, Onderwijskunde of de Engelstalige interdisciplinaire research master Social Sciences (interdisciplinair), Urban Studies of International Development Studies. Uit de evaluaties  en de contacten met onze alumni weten we: je bent goed voorbereid, wat je ook kiest.

Je toekomst

Na de master gaan sociale wetenschappers doorgaans aan het werk in beroepen die met maatschappelijke vraagstukken te maken hebben. Het werkveld is dan ook breed, hier een aantal voorbeelden:

 • Onderzoek: bijvoorbeeld expert onderzoeker jeugdcriminaliteit bij de politie 
 • Beleid: bijvoorbeeld adviseur op het ministerie van Infrastructuur en Milieu 
 • Onderwijs: bijvoorbeeld docent/onderzoeker aan de universiteit of docent maatschappijleer aan een middelbare school
 • Zelfstandig ondernemen: bijvoorbeeld consultant voor organisaties en bedrijven die de sociale cohesie willen bevorderen 
 • Journalistiek:bijvoorbeeld wetenschapsjournalist of documentairemaker

Is Algemene sociale wetenschappen iets voor jou? 

Je bent geïnteresseerd in het samenspel tussen mens, cultuur en samenleving. Je bent geïnteresseerd in menselijke interacties, handelingen, denkprocessen en motivaties en in de contexten die dit beïnvloeden. Je wilt graag vraagstukken bekijken vanuit meerdere invalshoeken en disciplines en je streeft naar een omvattende oplossing van problemen. Je bent op zoek naar een goed geïnformeerde en wel overwogen positie met betrekking tot belangrijke maatschappelijke vraagstukken en je wilt graag het daarvoor nodige onderzoek doen. Je bent nieuwsgierig en vindt het leuk creatief en intellectueel gestimuleerd te worden. Je wilt je graag ontwikkelen tot een innovatieve, out-of-the-box denker en doener.

Extra uitdaging voor ambitieuze studenten 

Wil je een extra uitdaging? Voor ambitieuze studenten die op zoek zijn naar meer inhoud heeft de bacheloropleiding Algemene sociale wetenschappen een Honours- en Talentprogramma met zowel disciplinaire als interdisciplinaire componenten. 

Maak kennis met Algemene sociale wetenschappen 

Wil je meer weten over Algemene sociale wetenschappen? Kom dan naar één van onze Open Dagenloop een dagje mee met een student van ASW of neem contact op met één van onze studieadviseurs.

In de stad, op de campus 

Toegankelijk gelegen vlakbij de dierentuin Artis staat het Roeterseilandcomplex: de splinternieuw verbouwde stadscampus van de UvA. Met het OV ben je zo op onze campus: een academisch dorp in de stad. Hier volg je de meeste van je colleges en ontmoet je je medestudenten.  

Er buiten ontdek je de mooie Plantagebuurt en de bruisende binnenstad van Amsterdam; binnen vind je alle voorzieningen voor zelfs de meest veeleisende student of onderzoeker.  

Meer over Algemene sociale wetenschappen

Wil je weten welke onderwerpen nog meer aan bod komen binnen Algemene sociale wetenschappen (ASW)? Bekijk dan het online tijdschrift ASW Journal. In dit tijdschrift publiceren studenten hun papers en scripties - hiermee krijg je een goed beeld van de inhoud van Algemene sociale wetenschappen.

ASW Journal homepage

ASW Journaal

De opleiding Algemene sociale wetenschappen krijgt een nieuwe naam. Per 2020 wordt de naam gewijzigd in:  Interdisciplinaire sociale wetenschap.


Degree programme
BSc Algemene sociale wetenschappen
Type
Regular study programme
Mode
Full-time
Credits
180 ECTS, 36 months
Language of instruction
Dutch
Starts in
September
CROHO code
56631

Published by  College of Social Sciences