Augustus 2018

Wetenschappers van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek een overzicht van de mediaoptredens en artikelen.

Brain drain Artificial Intelligence onderzoek bij universiteiten

Een reeks publicaties over het verlies aan wetenschappelijke kennis over AI doordat onderzoekers overstappen naar het bedrijfsleven.  Opleidingsdirecteur AI, Cees Snoek, hierover in NRC Handelsblad.

NRC, 27 augustus

‘Muzikaliteit is, net als eten, van levensbelang’

Henkjan Honing in het NRC Lunchinterview

NRC, 23 augustus

Stress door onderwaterlawaai

IBED-onderzoeker Fleur Visser op Kennislink over haar walvis- en dolfijnonderzoek rondom de Azoren

Kennislink, 22 augustus

Op jacht naar planeten en een rondje om de zon

Lucas Ellerbroek en Jacco Vink bij BNR over de missie van ruimtesonde en planetenjager TESS.

BNR, 9 augustus

Ivo van Vulpen in de hangmat

Een interview met Ivo van Vulpen bij BNR radio.

BNR, 9 augustus

Een dwergster of een planeet?

Jean-Michel Désert in KIJK Magazine over de mogelijkheid dat hemellichaam SIMP een planeet is.

KIJK Magazine, 7 augustus

Blauwalgbestrijding in het Oosterduinse meer

Petra Visser en haar team bij NOS radio over de methode van bestrijding van blauwalg met waterstofperoxide.

NPO radio 1, 7 augustus (start op 0.35)

NPO radio 1, 7 augustus (start op 0.41)

AI is geen Terminator, en andere waardevolle lessen

Max Welling in het NRC over de komst van een Nederlandse online-cursus over kunstmatige intelligentie.

NRC, 6 augustus

Dubbelstervuurwerk door dodendans met derde ster

Astronomen van o.a. de UvA in NRC over de reconstructie van hoe drie sterren op complexe wijze botsten.

NRC, 6 augustus

Waar zijn al die pinguïns gebleven!?

Sietze Norder bij NPO radio 1 over het slinken van de grootste kolonie van koningspinguïns met 90 %.

NPO radio 1, 4 augustus

Nieuwe model moet levens trekvogels redden van windmolens

Willem Bouten in het NOS journaal en op NOS.nl over de ontwikkeling van een model om vogeltrek te voorspellen.

Kidsweek, 9 augustus

NOS Journaal, 5 augustus (start vanaf 10.05)

NOS.nl, 5 augustus

Zwemwater vaker vervuild met blauwalg

Petra Visser gaf voor NOS.nl als deskundige reactie op de toename van blauwalg in zwemwater door de aanhoudende hitte.

NOS, 3 augustus