Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Maart 2019

Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties.

UvA onderzoekt waar computers dokters kunnen helpen

Cees Snoek en Marcel Worring in AT 5 over onderzoek naar 'medische beeldherkenning'.

18 maart, AT5

 Paul van Rijn in Nature Today

Nature Today nam het persbericht over dat de UvA verspreide over onderzoek naar biodiversiteit in akkerranden.

15 maart, Nature Today

Astrid Groot in AgriHolland.nl

Astrid Groot en collega’s van IBED en het Max Planck Institute for Chemical Ecology hebben ontdekt dat zelfs een kleine verandering in de genetische basis van seksferomonen van motten, enorme gevolgen kan hebben voor hun paringssucces.

14 maart, AgriHolland

Jacco Vink in KIJK

Jacco Vink, astrofysicus aan de Universiteit van Amsterdam, reageert in Kijk op onderzoek naar Extreem krachtige zonnestorm.

13 maart, KIJK

Chris Slootweg: ‘Groene chemie gaat niet ver genoeg’

Chris Slootweg van het Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences publiceerde onlangs in Nature Chemistry de twaalf principes van Circulaire Chemie. Hij hoopt op een paradigmaverschuiving in de chemie, omdat Groene Chemie volgens hem niet ver genoeg gaat. NRC Handelsblad en de Belgische krant De Standaard spraken met Slootweg over deze stelling.

11 maart, NRC Handelsblad

12 maart, De Standaard

Sander Klous in Executive Finance

Het blad Executive Finance heeft een uitgebreid artikel met Sander Klous, UvA hoogleraar op het gebied van Big Data Ecosystemen, rondom het belang van kennis over algoritmen en AI voor CFO’s.

11 maart, Executive Finance

Documentaire over het Palmhoutwrak

Er is een korte documentaire verschenen Palmhoutwrak, over het zeventiende-eeuwse wrak in de Waddenzee dat beroemd werd door de vondst van kostbare goederen aan boord. In de documentaire wordt ook aandacht besteed aan onderzoek naar het wrak vanuit het Van ’t Hoff Institute for Molecular Sciences, geleid door Maarten van Bommel.

9 maart, Vimeo

Erik Verlinde in New Scientist

Het verenigen van zwaartekracht met quantummechanica tot quantumzwaartekracht is een van de grootste openstaande problemen in de natuurkunde. Theoretisch fysicus Erik Verlinde beschrijft in een prepublicatie hoe quantumzwaartekracht voor meetbare effecten kan zorgen in interferometers. New Scientist sprak hem hierover.

9 maart, New Scientist

Serge Wich in KIJK

Serge Wich, expert op het gebied van apengedrag, spreekt in KIJK over zijn onderzoek naar veranderingen in de cultuur van chimpansees.

8 maart, KIJK

Marc Davidson in Metro over klimaatverandering

Dagblad Metro vraagt zich af hoe het toch kan dat het gros van de mensen zich niet geroepen voelt actie te ondernemen rondom klimaatverandering. Metro sprak hierover met Marc Davidson, bijzonder hoogleraar in de milieu-ethiek aan het IBED.

8 maart, Metro (via LexisNexis)

Boek Henkjan Honing uitgelicht in Nature

Vakblad Nature prijst in de boekenrubriek ‘The Evolving Animal Orchestra’ van Henkjan Honing, hoogleraar muziekcognitie, aan als een van de beste populairwetenschappelijke boeken van het moment. Het boek is de Engelse vertaling van het in 2018 verschenen ‘Aap slaat maat’.

6 maart, Nature

Gert-Jan Gruter bij OneWorld

Gert-Jan Gruter, hoogleraar Sustainable Chemistry aan het UvA Van ’t Hoff Institute for Molecular Science, vertelt bij OneWorld over de problemen rondom plastic.

18 maart OneWorld

4 maart, OneWorld

Serge Wich in De Volkskrant

De Volkskrant schrijft over de inzet van moderne technologie bij het opsporen van stropers. Professor Serge Wich, apenspecialist bij het UvA Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica, geeft commentaar. Hij maakt zelf bij zijn onderzoek onder meer gebruik van drones.

1 maart, De Volkskrant

Veel media-aandacht voor ‘zure citroenen’

Ronald Koes en Francesca Quattrocchio van het Swammerdam Instituut for Life Sciences ontrafelden met hun team hoe het kan dat sommige citrusvruchten, waaronder citroenen, zo extreem zuur zijn. Hun ontdekking verscheen in allerlei binnen- en buitenlandse media. Een kleine bloemlezing.

26 februari, Science News

26 februari, NRC Handelsblad en NRC Next

27 februari, Kennislink (ook gepubliceerd in magazine EOS)