Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Juni 2017

Sponzencongres

Aquatisch bioloog Jasper de Goeij vertelt in NOS-programma 'Met het oog op morgen' over een groot internationaal sponzensymposium. 

Sera Markoff: 'College geven kan veel interactiever'

Astrofysicus Sera Markoff in het NRC o.a. over vernieuwende onderwijsvormen.

Massaverdrinking gnoes zorgt voor voedsel in het ecosysteem

Aquatisch ecoloog Jef Huisman gaf in de Volkskrant reactie op een recente studie naar massale sterfte van gnoes in de Mara-rivier in de Serengeti. 

Recept voor het perfecte zandkasteel

Hoe maak je het mooiste zandsculptuur zonder dat hij instort? Natuurkundige Daniel Bonn bij EditieNL over de perfecte formule. 

Licht op oude kunstobjecten

Maarten van Bommel sprak op Bessensap over hoe je met licht een achttiende-eeuws meubelstuk weer kleur geeft. Een verslag staat op Kennislink. 

Augmented reality in je bril

Robert Belleman, opleidingsdirecteur van de Bachelor Informatica, gaf voor de NOS reactie op de toekomstverwachting van augmented reality. 

21 ideeën voor een beter internet

De bijdragen van Sander Klous over 'hoe wordt het internet weer van ons' staan op 1 en 3 in een ideeënlijst voor een beter internet van de Volkskrant.

Robot schrijft roman

Een robot gaat met schrijver Ronald Giphart een boek schrijven. Arnold Smeulders (professor in Computer Vision, UvA, COMMIT/), werd geinterviewd door Editie NL over hoe dat in zijn werk gaat.  

Alles wat we online doen laat sporen achter 

David Graus (Instituut voor informatica) promoveerde vorige week op zijn onderzoek naar de digitale sporen die wij achterlaten. De NOS & Folia schreven erover.   

Data-analyse te ingewikkeld voor bestuurders

Sander Klous, hoogleraar Big Data Ecosystems, waarschuwt in het FD voor situaties waarin bestuurders verantwoordelijk zijn voor algoritmes die ze niet begrijpen. 

Het landschap in een holle kies

Paleo-ecoloog Bas van Geel in Trouw over zijn onderzoek naar plantenresten uit de ‘holle kies’ van uitgestorven dieren zoals de wolharige neushoorn. 

Krill zit gewoon krill in de weg

André de Roos, hoogleraar in Theoretische Ecologie, en collega's publiceerden onlangs in Nature Ecology & Evolution een studie waarin de link tussen klimaat en het periodiek uitsterven van krill ter discussie werd gesteld. De Volkskrant berichtte erover. 

Nederlandse uitvinders veroveren de wereld

Gert jan Gruter, bijzonder hoogleraar Industrial Sustainable Chemistry, is genomineerd voor de European Inventor Awards 2017. In radioprogramma 'Langs de Lijn En Omstreken' een gesprek met hem en collega-uitvinder Hans Clevers.

Genen onder controle met epigenetica

Stefania Astrologo (SILS, UvA) en Désirée Goubert (UMCG, Groningen) hebben op het online platform Medium een blog geschreven over de impact van epigenetica. Dit komt voort uit het EU H2020 EpiPredict consortium waarin de rol van epigenetica in het verloop van hormoongevoelige borstkanker wordt bestudeerd (coördinatie dr. Pernette Verschure, SILS). 

Nepnieuws lijkt steeds echter

Theo Gevers, hoogleraar Computer Vision, geeft in de Volkskrant uitleg over hoe het maken van nepvideo's steeds makkelijker wordt. 

Olieverfschilderijen kampen met schadelijke metaalzepen

In NRC een interview met Joen Hermans die recent promoveerde op het chemische proces van 'metaalzeepvorming' bij schilderijen. 

Vrouwen in de bètawetenschap

Hoe is het voor vrouwelijke bèta’s in een ‘typische’ mannenwereld? Masterstudente Natuur- en Sterrenkunde Marcella Wijngaarden, bachelorstudente Kunstmatige Intelligentie Caitlin Lagrand en docente Emma Mojet over hun ervaringen in Red.

Nieuw 'GPS' neuron aangetoond 

Diverse internationale sites besteedden aandacht aan de ontdekking van UvA-onderzoekers Jeroen Bos, Martin Vinck en Cyriel Pennartz van een nieuw type neuron dat mogelijk een belangrijke rol speelt in het vermogen van mensen om de weg in hun omgeving te vinden.