Informatierecht

Informatierecht is een brede masteropleiding waarin het recht en actuele thema’s rondom informatie en technologie samenkomen. Uniek in Nederland. 

Wat is informatierecht? ‘Het recht met betrekking tot de productie, verspreiding en het gebruik van informatie’. In wezen: het recht van de informatiemaatschappij waarin wij leven. Hoe belangrijk en actueel het informatierecht is kunnen we dagelijks lezen in de krant. Een voorbeeld: de recente discussie over fake news. Is fake news onrechtmatig of valt dit onder de informatievrijheid?

 

Accepteer alle cookies om deze video te kunnen zien. Cookie instellingen.

 

De opleiding Informatierecht biedt kleinschalig academisch onderwijs aan gemotiveerde studenten over actuele thema's als vrijheid van meningsuiting & privacy, intellectuele eigendom (waaronder auteursrecht, octrooirecht en merkenrecht), telecommunicatierecht en mediarecht. Je krijgt onderwijs van internationale topdocenten die in de praktijk werken als advocaat, onderzoeker, adviseur of bedrijfsjurist. Dat leidt tot een perfecte balans tussen theorie en praktijk.

De UvA biedt een in Nederland uniek studieprogramma. Je bestudeert verschillende rechtsgebieden die met elkaar gemeen hebben dat ze informatie reguleren. Het spanningsveld tussen het beschermen en kunnen gebruiken van informatie is nooit statisch, want onze kennis- en informatiemaatschappij ontwikkelt zich continu. Dat maakt deze master zo van deze tijd.

De inhoud van de opleiding

We verzorgen een uitdagend studieprogramma voor een selecte groep topstudenten. Tijdens onze opleiding ga je je verdiepen in de regulering van de productie, verspreiding en het gebruik van informatie in de breedste zin van het woord.

Zo bieden we een aantal unieke extra’s:

  • Studenten die praktijkervaring willen opdoen, kunnen zich inschrijven voor het keuzevak Clinic Technologie, Media & Communicatie. Onder begeleiding van docenten en advocaten werk je aan echte zaken en adviseer je start-ups. Zo leer je hoe rechtsregels in de praktijk functioneren.
  • Het onderwijs wordt verzorgd door de internationale staf van het Instituut voor informatierecht (het IViR), een van de grootste onderzoeksinstituten voor informatierecht ter wereld. Dit betekent directe toegang tot recent, hoogwaardig academisch onderzoek. Zo profiteer je van de meest actuele kennis die hier wordt ontwikkeld en kun je zelfs een onderzoeksstage doen.
  • De inhoud van ons programma biedt veel mogelijkheden voor studenten om samen te werken. Het verplichte onderwijs en de gemotiveerde studenten stimuleert zowel studenten als docenten het beste uit elkaar te halen.
  • Studenten kunnen zich opgeven voor veel extra-curriculaire activiteiten als de Price Media Law Moot Court in Oxford en het vak CopyrightX van Harvard Law School.
  • Onze opleiding onderscheidt zich nadrukkelijk van ICT-recht  (contracten en IT ) . De breedte en het niveau van ons unieke programma geeft je een voorsprong op de arbeidsmarkt.  
  • De praktijk rondom informatierecht is constant in beweging. Dit betekent dat vakken regelmatig worden geactualiseerd en dat het huidige vakkenpakket in het volgende collegejaar iets kan wijzigen.  

    Voor het volledige vakkenoverzicht kun je het studieschema raadplegen.

Voor wie is deze opleiding bedoeld?

Ben jij een ambitieuze student die geïnteresseerd is in informatierecht en onderdelen hiervan (zoals intellectueel eigendomsrecht, digitale burgerrechten, privacy, mediarecht of persvrijheid)? En kun je dit motiveren en aantonen? Bekijk dan hier de toelatingseisen van deze selectieve master.

 

Carrièremogelijkheden

Er is veel vraag naar informatierechtjuristen van de UvA. Veel van onze alumni gaan aan de slag als advocaat intellectueel eigendomsrecht of als privacy specialist. Maar ook bijvoorbeeld internetbedrijven, uitgevers, omroepen, merkenbureaus, rechtbanken en andere overheidsinstanties bieden uitstekende carrièreperspectieven. Door de breedte en het niveau van ons programma heb je een voorsprong op studenten van andere universiteiten.  

 

Wist je dat …

... Informatierecht een eigen studievereniging heeft?

‘We heten SViR en alle studenten van de master informatierecht zijn lid. We organiseren onder andere kantoorbezoeken, borrels, een recruitmentevent en een studiereis als afsluiter van het collegejaar. Dit jaar zijn we met 20 studenten ruim een week naar Tel Aviv geweest, waar de  Cyber Week georganiseerd werd. De SViR is geen suffe club waar je lid van wordt vanwege korting op boeken, de vereniging is dé verbindende factor voor een groep enthousiaste en ambitieuze studenten met een gemeenschappelijke interesse in informatierecht.’

Voor een goede indruk van de SViR kan je deze Informail doornemen.

Kerngegevens


Diploma
LLM Informatierecht
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd, deeltijd
Studielast
60 EC, 12 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
60223

Gepubliceerd door  Faculteit der Rechtsgeleerdheid