Amsterdamlezingen 2017

Universiteit in de metropool van morgen

De Amsterdamlezingen 2017 kijken vooruit naar de stad van de toekomst. Is de universiteit dè motor voor de metropool van morgen? Zijn wetenschappers echt in staat onze toekomst te voorspellen? Blijft onze economie stabiel? Wat gaat er veranderen in onze gezondheidszorg? En wie zijn eigenlijk de Amsterdammers van morgen? Verschillende hoogleraren werpen vanuit hun discipline een blik op het Amsterdam van de toekomst. Kijk mee!

Programma Amsterdamlezingen 2017

De Amsterdamlezingen 2017 worden gehouden op de volgende data:

Datum Spreker
Dinsdag 21 februari Geert ten Dam
Dinsdag 28 februari Cars Hommes
Dinsdag 7 maart Leo Lucassen
Dinsdag 21 maart Remieg Aerts
Dinsdag 28 maart Anita Hardon
Dinsdag 11 april Huub Dijstelbloem

Geert ten Dam, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam, bijt het spits af met een lezing op dinsdag 21 februari. Als onderwijskundige gaat zij vanuit haar vakgebied in op de rol van de universiteit in de metropool van morgen. Houd deze pagina in de gaten voor meer informatie over de definitieve samenstelling van het programma.

De inschrijving voor de Amsterdamlezingen is geopend vanaf maandag 30 januari.

De Amsterdamlezingen

Tijdens de interactieve Amsterdamlezingen van de UvA vertellen hoogleraren over hun vakgebied en over de rol die de stad daarin speelt. De formule is als volgt: iedere spreker houdt een lezing van maximaal een half uur. Daarna gaat de spreker een uur lang over het onderwerp in gesprek met het publiek. Iedereen is welkom, maar aanmelding is verplicht vanwege het beperkte aantal plaatsen.

Amsterdamlezingen 2015 - 9 februari - Zef Hemel

Zef Hemel (foto: Ton Dujardin)

Wibautleerstoel

De reeks Amsterdamlezingen is voortgekomen uit de Wibautleerstoel. Deze bijzondere leerstoel is door de gemeente Amsterdam ingesteld voor de studie van de grootstedelijke problematiek, in het bijzonder van Amsterdam.

De Wibautleerstoel is in 1991 door de gemeente Amsterdam gevestigd aan de Universiteit van Amsterdam. De leerstoel is achtereenvolgens bekleed door Willem Heinemeijer, Annemieke Roobeek, Jan Terlouw, Geert Mak en Paul Scheffer.

De huidig bijzonder hoogleraar op deze leerstoel is Zef Hemel, die optreedt als gastheer van de Amsterdamlezingen.

Gepubliceerd door  Universiteit van Amsterdam

19 januari 2017