Kijk de UvA

December 2014

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

Facebook

Algemene voorwaarden Facebook

Per 1 januari verandert Facebook de algemene voorwaarden. Axel Arnbak onderzoeker bij het Instituut voor Informatierecht (IViR) was samen met UvA-promovenda Nieuwe Media Anne Helmond te gast bij RTL Late Night.

Matthijs van Veelen

Jonge Akademie op bezoek

Elke woensdag is er een onderzoeker van de Jonge Akademie op bezoek bij radio EenVandaag om te vertellen over opmerkelijk wetenschappelijk nieuws uit laboratorium en universiteit. UvA-hoogleraar Evolutie & Gedrag Matthijs van Veelen vertelt over zijn onderzoek.

Eline Möller

Visual Cliff onderzoek

Eline Möller zoekt uit of er een verschil is in de rol van vaders en moeders tijdens de angstontwikkeling van opgroeiende kinderen. BBC World News besteedt aandacht aan haar onderzoek,  daarnaast vertelt Möller erover op BBC Radio 4.

Patti Valkenburg

Schermgaande jeugd

Jongeren zitten iedere dag zes uur voor een scherm, dat is meer tijd dan ze op school doorbrengen. Patti Valkenburg bespreekt in het radio 1 programma Kunststof haar boek Schermgaande Jeugd over de effecten van de media op jongeren.

C.E. du Perron

Bankierseed

De bankierseed of -belofte zou ingaan op 1 januari 2015, maar wordt mogelijk drie maanden uitgesteld.  Edgar du Perron, hoogleraar privaatrecht aan de Universiteit en gespecialiseerd in financieel aansprakelijkheidsrecht praat erover bij BNR Juridische Zaken.

dhr. prof. dr. Janssen, Geert, FGw hoogleraar Vroege Geschiedenis

Soepele integratie Amsterdam in Gouden Eeuw

Amsterdam was in de 17e eeuw een echte migrantenstad. Het percentage allochtonen lag destijds zelfs hoger dan in onze huidige samenleving. En toch verliep de intergratie opvallend soepel. Hoe dat komt, vertelt Geert Janssen bij Radio EenVandaag.

dhr. prof. dr. Marc Salomon, medewerker FEB, hoogleraar Management en Organisatie van de Professionele en Zakelijke Dienstverlening

MBA Big Data

Big Data is hot, maar wel abstract. De UvA start met een MBA gericht op Big Data. Wat kun je worden, als Big Datoloog? Marc Salomon is verbonden aan de UvA als decaan van de Amsterdam Business School en is te gast bij BNR.

T.G. Kampen

Verplicht vrijwilligerswerk vergroot afstand tot arbeidsmarkt

Bijstandsgerechtigden verplicht iets voor de samenleving laten doen zorgt er niet voor dat ze eerder weer een betaalde baan krijgen. Socioloog Thomas Kampen heeft dat onderzocht. Hij vertelt erover in het radio 1-programma De Ochtend.

dhr. prof. dr. Henkjan Honing, Medewerker FGw en FNWI, hoogleraar Muziekcognitie

Heb je uitzonderlijk muzikaal gehoor?

Ben jij een beetje muzikaal? Kun jij een liedje op de perfecte toonhoogte meezingen? Hoor jij meteen of er een valse snaar op een gitaar zit?  Hoogleraar Muziekcognitie prof. dr. Henkjan Honing (UvA) legt bij de Universiteit van Nederland uit wat nog veel opmerkelijker is aan gehoor.

Marieke Slootman

Juist hoger opgeleide tweede generatie voelt zich óók Turks of Marokkaans

Je kunt Nederlander zijn en je Turks voelen. Of Nederlander en Marokkaans. Wetenschappers zien daarbij nooit zoveel problemen. Maar waarom benadrukt die tweede generatie zo sterk dat ze ook nog andere roots hebben? Marieke Slootman vertelt bij BNR over haar promotieonderzoek.

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting

18 december 2014