Kijk de UvA

Oktober 2014

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

mw. prof. dr. M.Y.A. Zieck (Marjoleine)

Bizar vluchtverhaal van voormalige oppositiestrijders

Een VN-vluchtelingenstatus krijgen en dan toch nog  jaren lang in een Amerikaanse interneringskamp vastzitten. Hoogleraar Internationaal Vluchtelingenrecht  Marjoleine Zieck en haar collega-onderzoeker Tom de Boer documenteerden dit bizarre vluchtverhaal van tweehonderd Iraniërs aan de hand van uitgebreide getuigenverklaringen.

Landkaart

Nederlandse doden door geallieerden bommen

Joris van Esch vertelt bij Met 't Oog op Morgen over Nederlandse doden door geallieerde bommen in WOII.  Waarom bemoeide de Nederlandse regering zich er nauwelijks mee?

L. Sterckx

'Gemengde huwelijken bevorderen integratie niet'

Op 7 oktober promoveerde Leen Sterckx op een proefschrift over gemengde huwelijken. Hoewel ze huwelijkspartners onderzocht van verschillende etnische achtergronden zijn vooral de bevindingen rond Turks-Nederlandse en Marokkaans-Nederlandse huwelijken interessant. Ze vertelt op de radio bij EenVandaag dat dit soort huwelijken de integratie niet bevordert.

Jeroen Oerlemans

De Nederlandse identiteit bestaat niet

Herman Pleij emeritus hoogleraar Historische Nederlandse Letterkunde vraagt zich af hoe het toch komt dat buitenlanders ons Nederlanders altijd zo gierig vinden. Hij vertelt bij de NTR Academie over hoe de geschiedenis ervoor heeft gezorgd dat er een bepaald beeld over ons is ontstaan.

B. van Bogaerde

Oratie voor het eerst in gebarentaal

Beppie van den Bogaerde, hoogleraar Nederlandse Gebarentaal aan de Universiteit van Amsterdam, houdt haar oratie op donderdag 9 oktober volledig in gebarentaal. Het is voor zover bekend de eerste keer dat dit aan een Nederlandse universiteit gebeurt. Ze vertelt erover op NOS.nl en Radio EenVandaag.

Sebastiaan de Vet

'Onze onderzoeken zijn begrijpbaar voor iedereen'

Sebastiaan de Vet, planeetlponderzoeker, vertelt in de studio van AmsterdamFM over zijn eigen onderzoek en de open dag van het Science Park tijdens Het Weekend van de Wetenschap.

Mies Westerveld

'Laat zzp'ers weer werken in thuiszorg'

Door optreden van de Belastingdienst zitten zeker 1200 zzp'ers in de zorg gedwongen thuis. Mies Westerveld, hoogleraar Arbeidsrecht, vertelt in 'Nieuwsuur' dat ze vindt dat deze mensen snel weer aan de slag moeten.

23 oktober 2014