Kijk de UvA april 2015

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

Paul Aarts - AISSR

Iran versus Saoedi-Arabië

BNR de Wereld bespreekt de strijd om de macht in de Midden Oosten tussen Iran en Saoedi-Arabië. Zij staan in de verschillende conflicten lijnrecht tegenover elkaar. Hoe gevaarlijk is dit voor de regio en zal het leiden tot een 'heilige oorlog'? Paul Aarts is te gast om de betrekkingen tussen deze twee landen te bespreken. 

mevr. prof.dr. D.C. (Dymph) van den Boom, CvB UvA, Rector Universiteit van Amsterdam

De balans van de Maagdenhuisbezetting

Dymph van den Boom, interim-voorzitter van het CvB, bespreekt de Maagdenhuisbezetting, de ontruiming en het opstappen van Louise Gunning bij Nieuwsuur. 

Krijgt Google straks een miljardenboete? 

De afgelopen jaren heeft de Europese Commissie klachten binnengekregen over de dominante positie van Google. Hoogleraar informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam Nico van Eijck bespreekt dit met NOS online. 

J.G.B. Oostermeijer

Ecoloog Gerard Oostermeijer bij Rambam

Gerard Oostermeijer spreekt over het ecologisch belang van ecoducten bij VARA's Rambam.  

M.G.C. Osnabrugge

Hollands welvaren in het 17de-eeuwse Napels

In de zeventiende eeuw lukte het tientallen Nederlandse schilders om zich te vestigen in Napels. Hoe kregen ze dat voor elkaar? Marije Osnabrugge vertelt hier over bij BNR. 

Sebastiaan de Vet

NASA lanceert kaartenapplicatie voor planetoïde

NASA heeft vandaag webapplicatie Vesta-Trek gelanceerd. Een Google Maps-achtig omgeving waarmee  planetoïde Vesta verkend kan worden.  Planetair geomorfoloog Sebastiaan de Vet praat hier over bij De Wereld Draait Door.

Paul Aarts - AISSR

Collegereeks Paul Aarts over Arabië 

Hadden de sociale wetenschappen kunnen voorspellen dat de zelfverbranding van één straatverkoper het beginpunt van de hele Arabische Lente zou zijn? In een collegereeks van vijf afleveringen voor de Universiteit van Nederland spreekt Paul Aarts over de Arabische lente en alle gevolgen van dien. 

Boot

Hoe nu verder met ABN Amro?

Tussen de top van ABN Amro en minister Dijsselbloem van Financiën lijkt een strijd ontstaan. Nieuwsuur zet een en ander op een rij, onder meer met hoogleraar financiële markten Arnoud Boot. 

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting

24 april 2015