Kijk de UvA mei 2015

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

Eugène Sutorius

Uitspraak in hulp bij zelfdoding moeder 

Het gerechtshof in Arnhem doet 13 mei uitspraak in de zaak van Albert Heringa, die zijn hoogbejaarde moeder hielp een einde aan haar leven te maken. Eugene Sutorius geeft antwoord op de vraag hoe de Nederlandse samenleving op dit moment tegen zelfdoding aan kijkt bij NPO Radio Een Vandaag. 

M.B. Parlevliet

Wie heeft het voor het zeggen in Nepal?

De stofwolken dwarrelen langzaam neer in Nepal, de onvrede over de Nepalese regering groeit echter met de dag. Michelle Parlevliet spreekt hier over met EenVandaag.  

Stop de verzameldrift van Big Data

Paniek bij politie en justitie, want sinds de wet bewaarplicht onderuit is gegaan, vrezen ze dat opsporingszaken worden bemoeilijkt. De bewaarplicht voor telecomproviders werd door het Europese Hof van Justitie en door de Nederlandse rechter geschrapt. Terecht dat dit geschrapt is, zegt Nico van Eijk bij NPO Nieuwsshow. 

Sloot, Peter

Peter Sloot in de media over aardbeving voorspelling

Informaticus Peter Sloot wordt geinterviewd door EenVandaag, EditieNL en BNR Radio over de (on)mogelijkheid om aardbevingen te voorspellen. Dit naar aanleiding van de aardbeving in Nepal. 

Waarom is wetenschap belangrijker dan nadenken over de zin van het leven?

Fik Meijer, nu met emeritaat, was als hoogleraar Oude Geschiedenis verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Professor Meijer wordt ook wel de populairste classicus van Nederland genoemd. Hij geeft deze week een collegereeks voor de Universiteit van Nederland. 

A.M. Surmatz

De betekenis achter Frozen 

Astrid Surmatz spreekt op de Zweedse radiozender P4, over H.C. Andersen, de film Frozen en hoe je het optreden van Elsa in de film kan duiden als coming-out en als oproep voor meer tolerantie en openheid, en over de Scandinavische achtergrond van de film.

Ingang Oudemanhuispoort

'Hoog tijd dat ook internetgrenzen in Europa verdwijnen'

Alle grenzen binnen Europa op het internet moeten verdwijnen. De Europese Commissie komt morgen met voorstellen om de blokkades die nu bestaan tussen de 28 lidstaten van de EU op te heffen. Stef van Gompel (FdR) bespreekt dit in het NOS journaal van 5 mei.    

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting

19 mei 2015