Kijk de UvA april 2017

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

Prof. dr. Robbert Dijkgraaf

Meer geld voor wetenschap

Een nieuw kabinet moeten wetenschap hoog op de agenda zetten, want op dit moment worden we aan alle kanten ingehaald. Dat stelt topwetenschapper Robbert Dijkgraaf. Hij pleit voor een miljard euro per jaar extra voor fundamenteel onderzoek.

Logo Econometric Game

WK Econometrie

Wie stoot Harvard dit jaar van de troon? Van 5 tot en met 7 april strijden 120 studenten van over de hele wereld voor de 18e keer om de titel wereldkampioen econometrie. Dit jaar staat het onderwerp Crime & Safety centraal in de Econometric Game

Worring, Marcel (MA)

Samenwerking tussen de politie en de UvA

Promovendi ontwikkelen nieuwe programma’s en analyseren in beslag genomen data opsporingsonderzoeken. Andersom moet de samenwerking volgens het Instituut voor Informatie van de UvA, waar de promovendi vandaan komen, ook nieuwe wetenschappelijke uitdagingen opleveren die gebruikt kunnen worden in de opleiding. Amsterdam FM sprak met de directeur van het instituut voor informatica, Marcel Worring. Ook het NOS Journaal besteedde aandacht aan de samenwerking.

Jerzy Gawronski

Nederland graaft VOC-schip op

Het wrak ligt al bijna 300 jaar op de zeebodem voor de Engelse kust, maar niet lang meer: het kabinet vindt dat het vergane VOC-schip De Rooswijk mag worden geborgen. In EenVandaag een gesprek over VOC-schip De Amsterdam met UvA-onderwaterarcheoloog Jerzy Gawronski, die zijn eerste carrière-uren beleefde bij het duiken naar dat wrak in de jaren ’80.

Paul Teule

Trumps eerste honderd dagen

Donald Trump rondt zijn eerste honderd dagen presidentschap af met verrassende militaire operaties. Een terugkeer naar normaal Amerikaans machiavellisme, of een reden tot zorg? Paul Teule, docent filosofie en economie aan de Universiteit van Amsterdam, spreekt zich erover uit in Trouw.

Dhr. prof. dr. Fukkink

Mannen in de kinderopvang

Begin dit jaar bleek uit onderzoek dat jongens achterop raken in het Nederlandse onderwijs. Er is te weinig ruimte om de mannelijke identiteit te ontwikkelen op scholen. Maar hoe is het gesteld met mannen in de kinderopvang? Slechts twee procent van de leiders in de groep 4 tot en met 12 jaar en vrijwel geen in de groep van 0 tot en met 4 jarigen is man. Terwijl het in andere Europese landen, zoals Duitsland en Zweden, heel gewoon is. In de studio bij Reporter Radio van NPO Radio 1 zit Ruben Fukkink, bijzonder hoogleraar kinderopvang aan de UvA.

Jaap Lancee

Kun je iets doen aan nachtmerries?

Jaap Lancee, universitair docent klinische psychologie aan de Universiteit van Amsterdam, geeft advies in Margriet.

Beeldschermgeneratie kan meer dan we denken

'Er wordt vaak beweerd dat leerlingen van nu allerlei vaardigheden missen', zegt Guuske Ledoux, wetenschappelijk directeur van het in onderwijs en opvoeding gespecialiseerde Kohnstamm Instituut van de Universiteit van Amsterdam. In de praktijk valt dat reuze mee, aldus Ledoux in het Nederlands Dagblad. 

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting

8 mei 2017