Kijk de UvA november 2017

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

Marcel Vonk

Poker en wiskunde

Poker is heel mathematisch, legt mathematisch fysicus Marcel Vonk van de Universiteit van Amsterdam uit in NRC. Winnen doe je met behulp van kansberekening en ingewikkelde speltheorie.

Paul Aarts - AISSR

Arrestatiegolf Saoedi-Arabië

De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman lijkt met een grote schoonmaak bezig. In het kader van een anti-corruptiecampagne zijn tientallen vooraanstaande mannen opgepakt. Onder hen zeker elf prinsen, vier ministers en tientallen oud-ministers. Details over de aanklachten zijn nog niet bekend. 'De boodschap is dat ze corruptie willen aanpakken en daarvoor de grote namen niet schuwen', zegt Paul Aarts, Midden-Oostendeskundige aan de Universiteit van Amsterdam, tegen de NOS en in Nieuwsuur.

Reinout Wiers

Verslaving: veel tinten grijs tussen slechte gewoonte en korsakov

Is verslaving nu wel of geen hersenziekte? Beide kampen hebben een punt, betoogt Reinout Wiers (hoogleraar ontwikkelingspsychopathologie en psychologie) in NRC. Wat begint als een slechte gewoonte kan eindigen als ziekte.

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting

24 november 2017