Kijk de UvA september 2017

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

De perverse kant van twintig jaar inburgeren

Nederland kent nu twintig jaar inburgeringswetgeving en Tamar de Waal keek in haar promotieonderzoek naar voor verschillende Europese landen.De nadruk van haar onderzoek ligt op Nederland omdat dat land hét gidsland is van de inburgering. Andere landen volgen vaak het steeds strikter wordende Nederland en haar conclusies gelden ook voor die landen.

Duizend woorden zeggen soms toch meer dan één beeld, zo blijkt uit onderzoek

Tekst heeft meer invloed op de politieke opinievorming dan afbeeldingen. Afbeeldingen beïnvloeden daarentegen vooral het gedrag van mensen. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Communicatiewetenschapper Tom Powell.

schoolbord-Flickr-Creativecommons-eelke dekker-2670226303.jpg

De kinderen van Dutch Quarter kunnen geen kant op

Terwijl steeds meer mensen wegkomen van Sint-Maarten, blijft één groep achter: kinderen. De meesten hebben geen paspoort en kunnen dus geen kant op. Antropologe Jordi Halfman van de Universiteit van Amsterdam maakt zich ernstige zorgen om deze vergeten groep, zegt ze in het radioprogramma Met het oog op morgen.

Rechtbank, Vrouwe Justitia

Rechter bepaalt: lucht moet schoner. Maar tegen welke prijs?

De rechter heeft bepaald dat de dat staat meer moet doen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Tobias Arnoldussen, onderzoeker aan de UvA op het gebied van milieuwetgeving plaatst kritische kanttekeningen bij het terugdringen van de uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide. Hij praat erover bij het radioprogramma De Nieuws BV.

De prijsuitreiking met v.l.n.r. Gerard Oostermeijer,  Louis Schoonhoven, Sheila Luijten en medeauteur en uitgever Rolf Roos.

De biodiversiteit van Nederland

Elisabeth van Nimwegen en Diederik Jekel van De Kennis van Nu onderzoeken in Nederland waar de biodiversiteit het grootst is. Ze spreken onder meer met plantenecoloog Gerard Oostermeijer van de UvA.

Sander Nieuwenhuys

‘Buitenlandse studenten zijn juist een verrijking’

Collegevoorzitter Geert ten Dam ging in het radioprogramma Dit is de Dag in gesprek met Tariq Sewbaransingh, preses van de Landelijke Studenten Vakbond, over internationalisering. 'Buitenlandse studenten zijn een verrijking en er wordt de laatste tijd veel te negatief over deze groep gesproken', aldus Ten Dam.

dhr. prof. dr. Janssen, Geert, FGw hoogleraar Vroege Geschiedenis

Mini-college op de pont

Na een lange werkdag of schooldag even je hoofd leegmaken op de pont naar de NDSM-Werf was er vandaag niet bij. Professor en historicus Geert Janssen van de Universiteit van Amsterdam gaf daar vandaag een heus pop-upcollege. Ter ere van het 385-jarig bestaan van de UvA zullen er deze week meerdere colleges gegeven worden op de pont en Janssen beet het spits af.

Wolff, Diana de, FdR, hoogleraar Advocatuur

Advocaten die zich in de nesten werken - of worden misbruikt

Is het aantal onspoorde advocaten sinds de IRT-affaire mee verdubbeld met de omvang van de advocatuur? In de Togacolumn verkent UvA-hoogleraar Diana de Wolff recente incidenten.

Geert ten Dam

'Ons onderwijs trapt hard op de rem van de verbeelding'

De wetenschap staat onder druk. Daarover zal tijdens de opening van het Academisch Jaar veel worden gesproken. Universiteitshoogleraar Robbert Dijkgraaf en collegevoorzitter Geert ten Dam werden geïnterviewd door de Volkskrant over de wetenschap die steeds meer onder druk staat.

Niek Pas

Lukt het Macron de Franse economie ingrijpend te hervormen?

De Franse regering heeft plannen bekendgemaakt die de arbeidsmarkt vergaand moeten hervormen. Maar heeft president Emmanuel Macron nog wel het draagvlak om de hervormingen te kunnen doorvoeren? "Wat dat betreft is dit een echte lakmoesproef voor de president", zegt Frankrijkdeskundige Niek Pas van de Universiteit van Amsterdam (UvA). "Zo heeft hij het zelf ook genoemd."

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting

22 september 2017