ERC Advanced Grant voor UvA-hoogleraren Niko Besnier en Hans Aerts

20 januari 2012

Antropoloog prof. dr. Niko Besnier en medisch bioloog prof. dr. Hans Aerts ontvangen de prestigieuze ERC Advanced Grant van de Europese Research Council.

Prof. dr. Niko Besnier, hoogleraar Culturele antropologie, en prof. dr. Hans Aerts, hoogleraar Medische biologie, ontvangen de prestigieuze ERC Advanced Grant van de Europese Research Council. Besnier gaat etnografisch onderzoek doen naar de dynamiek van de migratie van sporters van niet-westerse naar westerse landen. Aerts krijgt de subsidie samen met chemicus prof. dr. Hermen Overkleeft van de Universiteit Leiden om onderzoek te doen naar glycosphingolipiden (vetsuikers).

Globalization, Sports and the Precarity of Masculinity

Besnier gaat vergelijkend etnografisch onderzoek doen naar sporters die migreren van ontwikkelingslanden naar Westerse landen. Hij richt zich hierbij op voetbal, rugby, en cricket. Door de uitholling van sociale en economische structuren in de afgelopen decennia is mannelijkheid een kwetsbaar begrip geworden, met name in ontwikkelingslanden. Vooral jonge mannen vinden het steeds moeilijker om een productieve rol in de economie te spelen en richten daarom hun hoop op de mogelijkheid om professioneel sporter te worden. Sportief talent kan echter alleen in Westerse landen worden omgezet in economische productiviteit. Voor een sporter betekent migreren naar het Westen een oplossing voor de bedreigde mannelijkheid, en biedt het een manier om aan economische kwetsbaarheid te ontkomen. Besnier wil met zijn project de dynamiek van migratie tussen ontwikkelings- en Westerse landen in kaart brengen.

Chemical Biology of Sphingolipids: Fundamental Studies and Clinical Applications

In hun onderzoeksproject richten Aerts en Overkleeft zich op de bestudering van glycosphingolipiden. Deze vetsuikers zijn belangrijke en multifunctionele spelers in de menselijke cel. Hun biologie is zeer complex en veelzijdig en stelt wetenschappers steeds opnieuw voor verrassingen. Ze zijn betrokken bij ziektes variërend van zogeheten vetstapelingziektes tot diabetes. Overkleeft en Aerts richten zich vooral op de vetstapelingsziektes (bijvoorbeeld de erfelijke stofwisselingsziekte van Gaucher) en gaan het hele traject onderhanden nemen: van het doorgronden van de samenstelling van deze vetsuikers in de cel tot het maken van betere enzymtherapieën.

Over de ERC Advanced Grant

De prestigieuze ERC Advanced Grant is onderdeel van het Europese Zevende KaderProgramma (KP7). De subsidie wordt toegekend aan excellente onderzoekers voor grensverleggend onderzoek. Behalve de onderzoeksideeën wordt hierbij ook de track record van de onderzoekers en hun onderzoeksomgeving beoordeeld. ERC Advanced Grants bedragen maximaal 2,5 miljoen euro en in sommige gevallen maximaal 3,5 miljoen.

Gepubliceerd door  Universiteit van Amsterdam