Game ‘Hooked!’ ontdekt geheim van populaire liedjes

Herken zo snel mogelijk Top 2000 liedjes

10 december 2013

Waaraan herken je dat bekende nummer onmiddellijk? Waarom blijft het ene muziekfragment in je hoofd hangen en het andere niet? Om dat te achterhalen ontwikkelden onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam, Universiteit Utrecht en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid ‘Hooked!’, een game voor de iPhone en andere iOS apparaten met muziek uit de Radio 2 Top 2000. De game is vanaf vandaag te downloaden in de iTunes App store voor iedereen met een Spotify Premium Account.

Hooked! test op een uitdagende manier hoe snel een speler verschillende fragmenten van een liedje herkent. Door duizenden van dit soort fragmenten te vergelijken, hopen de onderzoekers te achterhalen wat de kenmerken zijn van een fragment dat ‘blijft hangen’. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde melodielijnen, ritmes of volumeveranderingen.

UvA-onderzoeker Ashley Burgoyne: ‘Als je nadenkt over catchy muziek, en in het bijzonder over waarom het catchy is, besef je al snel dat het over herinneren van muziek gaat. Aanstekelijke muziek blijft hangen. Het begrijpen van catchy muziek gaat over veel meer dan een recept voor een nummer 1-hit. Het is het antwoord op de vraag waarom een bepaald nummer je de rest van je leven bij blijft’.

Top 2000

Om voldoende gegevens te kunnen verzamelen, moet Hooked! door duizenden mensen worden gespeeld. Dat betekent dat de muziek bij veel mensen in het langetermijngeheugen moet zitten. Daarom draait de game om liedjes uit de populaire Radio 2 Top 2000. Spelers hoeven geen titels of bandnamen paraat te hebben. Als een nummer wordt herkend, moet de speler na een pauze aangeven of het liedje doorgaat met het juiste fragment. Hoe sneller de herkenning, des te meer punten. De game bestaat uit 20 levels, waarbij je pas verder kunt bij een bepaalde score. Ook kunnen spelers tegen elkaar spelen.

Toepassingen

‘Bijna iedereen die naar muziek luistert heeft wel een gevoel voor wat catchy is. De theorieën hierachter zijn echter helemaal niet eenduidig. En de meeste zijn wetenschappelijk nooit getest’, aldus Burgoyne. Inzicht in de verwerking van muziek is daarnaast interessant voor diensten die op basis van je smaak muziek aanbieden, of voor het uitzoeken van de perfecte muziek bij een game of film. Verder draagt Hooked! ook bij aan het onderzoek naar de ontwikkeling van de populaire muziek in Nederland.

Hooked!

De game Hooked! is gratis te downloaden in de iTunes App Store voor iedereen met een Spotify Premium Account. Bezoekers van de Top 2000 bij Beeld en Geluid kunnen de game ter plekke spelen.

Dit onderzoek wordt mede gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, als onderdeel van het NWO-CATCH programma, en door het Centre for Digital Humanities.

Gepubliceerd door  Universiteit van Amsterdam