Eredoctoraten UvA voor Ratan Tata en André Kuipers

22 november 2012

De Universiteit van Amsterdam (UvA) kent eredoctoraten toe aan de Indiase ondernemer en filantroop Ratan Naval Tata en de Nederlandse ruimtevaarder André Kuipers. De eredoctoraten worden uitgereikt tijdens de viering van de Dies Natalis van de UvA op dinsdag 8 januari 2013.

Tata ontvangt het eredoctoraat voor zijn grote bijdrage aan de wereldwijde expansie van de Tata Group, waarbij hij economische groei liet samengaan met een uitgebreid corporate social responsibility-programma van het concern. Kuipers wordt onderscheiden voor zijn succes in het toegankelijk maken van wetenschap voor een breed publiek én de wijze waarop hij verschillende wetenschappelijke disciplines heeft samengebracht in zijn werk.

Ratan Naval Tata

Ratan Naval Tata (1937) is voorzitter van Tata & Sons en van de Tata Group (tot december 2012). Hij was tevens directievoorzitter van verschillende Tata-bedrijven, waaronder Tata Steel, Tata Motors en Tata Consultancy Services. Daarnaast geeft hij leiding aan de belangrijkste filantropische instellingen van de Tata Group: de Sir Dorabji Tata Trust en de Sir Ratan Tata Trust.

Tata werd in 1868 opgericht door Jamsetji Tata, een voorvader van Ratan Tata. Ratan Tata’s benoeming in 1991 tot voorzitter van de Tata Group viel samen met de liberalisering van de Indiase economie. Om te kunnen concurreren op de wereldmarkt veranderde Ratan Tata het concern van een relatief losse verzameling bedrijven naar een hechte groep bedrijven met een eenduidige structuur en strategie. Onder zijn Ieiding werd veel geïnvesteerd in R&D, innovatie, en high tech. Het 'DNA' van Tata is onder Ratan Tata onveranderd gebleven: Tata doet veel om naast economische ontwikkeling ook sociale ontwikkeling te stimuleren en de bevolking van India verder te emanciperen. Als voorzitter van Tata leverde Ratan Tata een grote bijdrage aan het versterken van de corporate social responsibility en de rol van het bedrijfsleven bij het creëren van welvaart voor de samenleving.

De ontwikkelingen bij Tata, maar ook de persoon Ratan Tata zijn veelvuldig onderwerp van studie geweest. Als symbool van Tata heeft Ratan Tata wereldwijd grote maatschappelijke betekenis. Hij is een belangrijke inspiratiebron voor de bedrijfskundige en economische wetenschap en hij wordt dikwijls geportretteerd en bestudeerd in de wetenschappelijke literatuur. Alleen al in de Harvard Business Case Series zijn meer dan vijfentwintig casestudies verschenen die verschillende aspecten van de transformatie van Tata en de Tata-bedrijven sinds 1991 beschrijven.

Erepromotor is prof. dr. Han van Dissel, hoogleraar Bedrijfskunde, in het bijzonder de leer van de organisatie- en informatieprocessen, en decaan van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde.

André Kuipers

André Kuipers (1958) is astronaut van de European Space Agency (ESA). Daarnaast is hij lid van de Aerospace Medical Association, de Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart Geneeskunde en de Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart.

Kuipers is sinds 1991 betrokken bij het voorbereiden, coördineren en uitvoeren van fysiologische experimenten voor de ruimtemissies van ESA. Nadat hij in 2002 de basis-astronautentraining van ESA volgde, maakte hij in 2004 zijn eerste ruimtevlucht (de DELTA-missie). Eind 2011 vertrok  Kuipers voor de tweede keer naar de ruimte. Tijdens deze missie, genaamd PromISSe, voerde hij meer dan 50 ESA-experimenten uit in het internationale ruimtestation ISS. Op 1 juli 2012 keerde hij terug naar de aarde.

Kuipers heeft veel onderzoek gedaan naar evenwicht en het evenwichtsorgaan onder omstandigheden van gewichtsloosheid, een wetenschapsgebied behorend tot de Keel-, neus en oorheelkunde. Daarnaast heeft hij in zijn werk verschillende wetenschappelijke disciplines met succes bij elkaar gebracht: opgeleid tot medicus (aan de UvA) én astronaut voerde hij experimenten en projecten uit op het gebied van wetenschap (fysiologie, biologie, micro-biologie, geneeskunde, natuurkunde en aardobservatie), technologie en educatie.

Kuipers heeft een belangrijke bijdrage geleverd in het toegankelijk maken van wetenschap voor een breed publiek, in het bijzonder kinderen en jongeren. Zo werkte hij in het project ‘Seeds in Space’ samen met Nederlandse basisschoolleerlingen om de resultaten van plantengroei in de ruimte te vergelijken met die op aarde. Het doel van het project ‘Ruimteschip Aarde’ was om zoveel mogelijk Nederlanders te vertellen over zijn missie, de planeet aarde en de rol van Nederland binnen de ruimtevaart. Daarbij lag de focus op leerlingen van basis- en middelbare scholen. Het succes van Kuipers als ‘ambassadeur’ van de wetenschap is voor een groot deel het gevolg van zijn tomeloze inzet en aanstekelijk enthousiasme.

Erepromotor is prof. dr. Wytske Fokkens, hoogleraar Keel-, neus- en oorheelkunde.

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting