Bachelor Nederlandse taal en cultuur

Diploma
BA Nederlandse taal en cultuur
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd, deeltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
56804

Waarin verschillen Multatuli, Hermans en Rosenboom en wat hebben ze met elkaar gemeen? Waarom zijn de woorden 'penalty' en 'corner' verdrongen door de Nederlandse equivalenten 'strafschop' en 'hoekschop'? In de bachelor Nederlandse taal en cultuur worden dergelijke taalontwikkelingen onderzocht, geanalyseerd en verklaard.

Nederlands leeft

De bachelor Nederlandse taal en cultuur bestaat uit vier deelgebieden die tezamen de Neerlandistiek vormen:

  • Historische Nederlandse letterkunde

  • Moderne Nederlandse letterkunde

  • Nederlandse taalkunde

  • Taalbeheersing, argumentatietheorie en retorica

In de historische en moderne Nederlandse letterkunde komen de literatuurgeschiedenis en het wetenschappelijk onderzoek naar literaire teksten, vanaf de middeleeuwen tot de hedendaagse literatuur, aan bod. Daarnaast is er aandacht voor bijvoorbeeld de mooie verluchtigde middeleeuwse manuscripten, de eerste gedrukte boeken, de moderne uitgeverij, literaire prijzen en uiteraard de auteurs.

Bij Nederlandse taalkunde leer je om anders naar taalveranderingen te kijken. Neerlandici spreken niet van 'taalverloedering', maar van 'taalverandering'. Ook is er aandacht voor het beheersen van de Nederlandse taal. Je leert goede betogende teksten schrijven.

Bij Taalbeheersing, argumentatietheorie en retorica maak je kennis met de belangrijkste wetenschappelijke theorieën over taalgebruik en argumentatie en leer je te onderzoeken hoe mensen taal gebruiken om bijvoorbeeld anderen te informeren, te overtuigen of te overreden. Zo kun je onderzoeken wat precies een betoog tot een goed betoog maakt.

Nederlandse taal en cultuur iets voor jou?

  • Wel als je een vwo-diploma hebt en je later wilt gaan werken in een functie waarin je te maken hebt met taal of literatuur. Denk aan redacteur, tekstschrijver, recensent, voorlichter of taalvaardigheidstrainer.
  • In deze bachelor moet je veel lezen en het is handig als je al een goede schrijfvaardigheid bezit. Ook moet je zelfstandig kunnen werken. Het komt daarbij goed van pas als je initiatieven neemt en nieuwsgierig bent.

Waarom Nederlandse taal en cultuur aan de UvA?

  • In Amsterdam zijn de belangrijkste literaire uitgeverijen en grote krantenredacties gevestigd.
  • De UvA-bachelor Nederlandse taal en cultuur heeft een hechte band met het culturele leven in de stad.
  • De sfeer bij de opleiding is informeel en je kunt docenten gemakkelijk benaderen.
  • UvA-studenten kiezen een studiepad dat past bij hun talent, belangstelling en ambities; zij kunnen hierbij rekenen op persoonlijke begeleiding en advies.

Gepubliceerd door  Faculteit der Geesteswetenschappen