Toelating: numerus fixus, toelatingseisen & decentrale selectie

Psychologie

De studie Psychologie is populair: jaarlijks groeit het aantal studenten dat deze opleiding wil volgen. Om te zorgen dat er voor alle studenten voldoende goede faciliteiten zijn, heeft de opleiding een numerus fixus ingesteld: de capaciteit bedraagt 500 eerstejaarsstudenten. Met een gemiddeld cijfer van een 8 of hoger word je direct tot de opleiding toegelaten.

Toelatingeisen

  • Vwo-diploma, ongeacht het profiel
  • Hbo-(propedeuse)diploma met wiskunde op vwo-niveau. 
  • Buitenlands diploma of toelating via het colloquium doctum (zie link)

Wiskunde-eis voor aanmelders met een hbo-propedeusediploma

Voor aanmelders met een hbo-propedeuse als vooropleiding, zonder wiskunde A, B of C op vwo-niveau geldt een aanvullende wiskunde-eis. 

De opleiding Psychologie biedt gedurende het jaar, voorafgaand aan de aanmelding, drie keer een wiskundetoets aan. Met het slagen op die toets voldoe je aan de wiskunde-eis (een voorbeeld van de toets vind je hieronder). Je kunt je wiskundedeficiëntie natuurlijk ook elders wegwerken.  

Aanmeldprocedure hbo-propedeusediploma

Met een hbo-propedeusediploma meld je je gewoon via studielink.nl aan voor Psychologie en de decentrale selectie. DUO geeft dan aan dat een ‘toelatingsbeschikking hbo propedeuse’ nodig is. Je aanmelding wordt wel geregistreerd, en geaccepteerd als je de toelatingsbeschikking kan voorleggen.

Als je je hbo-propedeusediploma al hebt kun je je ‘toelatingsbeschikking hbo propedeuse’ voor de DUO aanvragen bij het Team Intake en Selectie van de afdeling Psychologie, dit doe je door:

  • het bewijs van wiskunde op vwo-niveau 

 

vóór 1 augustus 2015 te sturen naar:

Team Intake en Selectie

Onderwijsbalie Psychologie

Weesperplein 4

1018 XA Amsterdam

 

De afdeling Psychologie stuurt je toelatingsbeschikking vervolgens direct naar de DUO.

Let op:

  • Je doet begin juni gewoon mee met de decentrale selectie.
  • Je kunt alleen in september 2015 beginnen als je géén zomerherkansingen hebt. Als je herkansingen hebt in de zomer, kun je niet in september van hetzelfde jaar beginnen.
  • Volg altijd goed de aanwijzingen en deadlines van de DUO op.

Nu bezig met het behalen van hbo-propedeuse

As je nu nog bezig bent met het behalen van je hbo-propedeuse gelden dezelfde wiskunderegels als hierboven. Daarnaast is het belangrijk na te gaan bij je huidige opleiding of het mogelijk is je propedeuse (of een afstudeerverklaring) te krijgen voor 1 augustus 2015. Als dat niet zo is kun je het beste contact opnemen via intake-psychologie-fmg@uva.nl, dan kijken we of er alternatieve mogelijkheden zijn.

Let op: dat geldt alleen voor studenten die zonder zomerherkansingen hun propedeuse halen.

Als je propedeuse of afstudeerverklaring wel voor 1 augustus 2015 beschikbaar is, volgt op deze site welke procedure je moet volgen. Je krijgt hier na 15 mei ook een mail over.

Als je nog vragen hebt kun je contact opnemen met het Team Intake.

Decentrale selectie

Toelating vindt plaats op basis van decentrale selectie: de opleiding Psychologie heeft een procedure ontwikkeld waarmee de meest geschikte studenten worden toegelaten. Die procedure geeft je bovendien een heel goed inzicht in de studie en het studeren en biedt daarmee een goede aanvulling op al het voorlichtingsmateriaal.

De decentrale selectie bestaat uit een Onderwijsdag en een Toetsdag. Er zijn twee mogelijkheden hieraan deel te nemen:

  • Groep A: precieze data volgen nog.
  • Groep B: precieze data volgen nog.

Op de Onderwijsdag (na de eindexamens) krijg je twee colleges. Je krijgt vervolgens literatuur mee om te bestuderen. Ook kun je gebruik maken van proefvragen via het digitale werkboek.

Een week later is de Toetsdag: je doet een toets over de in de colleges behandelde stof en de bestudeerde literatuur. De uitslagen van de toetsen zijn uiterlijk 30 juni bekend. Je krijgt dan ook te horen of je wel of niet bent geselecteerd. De kans om te worden geselecteerd, heb je zelf in de hand door je goed voor te bereiden op de toets. De ervaring leert dat je ruim 80% kans op een voldoende hebt. De lijst met geselecteerden wordt uiterlijk 30 juni aan de DUO gecommuniceerd.

 

Nog vragen? Kijk in de FAQ hieronder. 

Inschrijven

Je meldt je aan voor de opleiding Psychologie aan de UvA tot en met 15 mei bij Studielink (zie stap 2). Let er op dat je ook voor de decentrale selectie van de UvA aangemeld bent (dit gaat vaak automatisch). Daarna bevestig je dat en geef je je ook op voor de onderwijs en toetsdag combinatie. In de week van 26 mei krijg je een uitnodiging voor de onderwijsdag van de groep waarvoor je je in studielink hebt aangemeld.

Heb je een buitenlands diploma behaald op basis waarvan je toegelaten wilt worden? Schrijf je dan niet alleen in via Studielink, maar zie ook wat je verder moet doen op de speciale site voor aspirantstudenten met een buitenlands diploma.

Gepubliceerd door  Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen

19 augustus 2014