Anoek Appelboom

Zat op Alkwin, Uithoorn

'Studenten aan de UvA zijn zelfstandig, gaan veelal snel op zichzelf wonen en zijn actief. Het is natuurlijk ook wat je zelf opzoekt. Je kunt in ieder geval veel kanten op.'

Anouk Appelboom, student Psychologie, FMG, bachelorcampagne 2013-14

Hoe heb jij je studiekeuze gemaakt?

Ik wist al vrij snel dat ik Psychologie wilde gaan studeren. Ik twijfelde met name tussen Leiden en Amsterdam. Op beide universiteiten heb ik open dagen bezocht en ben ik gaan proefstuderen. Inmiddels doe ik de specialisatie Klinische neuropsychologie. Ik ben tevreden met mijn studiekeuze, al zou ik Biologie ook erg interessant vinden!

Wat is je ervaring met de UvA; wie past er volgens jou bij de UvA?

Amsterdam heeft mijn hart gestolen. Ik vind het leuk dat de faculteiten van de UvA verdeeld zijn over de stad. Overal hangt een andere sfeer. Als je vanaf Psychologie naar Economie loopt, zie je de kledingstijl veranderen.
Wie er past bij de UvA? Studenten aan de UvA zijn zelfstandig, gaan veelal snel op zichzelf wonen en zijn actief. Het is natuurlijk ook wat je zelf opzoekt; ik ben zelf ook actief. Je kunt in ieder geval veel kanten op en er zijn bijvoorbeeld veel verschillende verenigingen. Maar je hoeft niet per se ergens bij te horen; iedereen kan gewoon zichzelf zijn.

Moest je wennen aan de overgang van de middelbare school naar de universiteit?

Zeker, ook omdat ik direct uit huis ging. Mijn eerste cijfers waren niet zo goed, maar daarna ging het prima. Het was een kwestie van wennen. Ik ben direct op kamers gegaan, wat best een grote overgang is.Toen ik wende en in rustiger vaarwater kwam, gingen mijn cijfers direct omhoog.

Hoeveel uren college heb je? Kun je de workload aan?

Een of twee hele dagen practicum (9.00-17.00 uur) . Op de andere dagen heb ik 3 uur college.
Er wordt van je verwacht dat je veel leest, en ook het schrijfonderwijs is bij Psychologie best zwaar. Ik vind het niet erg om af en toe hard te werken, en heb genoeg tijd om mijn vrienden te zien en af en toe lekker uit te gaan. Zelf zou ik het erg vervelend vinden als mijn studie te makkelijk zou zijn, dus ik ben er wel tevreden over.

Wat is jouw tip voor scholieren die voor hun studiekeuze staan?

Begin op tijd met nadenken en bezoek veel open dagen, zodat je goed weet wat er allemaal kan. Zodra je een richting hebt, kijk dan ook even bij welke universiteit die het beste staat aangeschreven. De kwaliteit van bepaalde studies verschilt per universiteit; wel zo leuk als je opleiding goed in elkaar zit.

Gepubliceerd door  Universiteit van Amsterdam

25 februari 2016