Bastiaan Loopstra

Bachelor Rechtsgeleerdheid

’Als je de mogelijkheid hebt om een tijdje in het buitenland te studeren: doen!’

Bastiaan Loopstra, nieuwsbrief voor nieuwe studiekiezers, buitenlandervaring, FdR, Rechtsgeleerdheid

’Al voor ik ging studeren, wist ik al dat de UvA veel uitwisselingsmogelijkheden heeft in het buitenland. Niet alleen naar New York, ook in Europa, Australië, Azië, Zuid-Amerika en Zuid-Afrika zijn er uitwisselingsplekken. In het derde jaar van mijn bachelor Rechtsgeleerdheid ben ik een halfjaar lang op ‘exchange’ geweest naar Cardozo School of Law: een rechtenfaculteit in hartje New York City. Ik startte het zogenaamde Fall Semester, van half augustus tot begin januari. Ik kwam terecht in een heel internationale groep: Indiërs, Israëliërs, Amerikanen, Australiërs, Chinezen, Fransen, Italianen, Spanjaarden, een Venezolaan, en gelukkig ook een aantal medestudenten van de UvA. Iedereen had vrienden en familie voor minstens een halfjaar achter zich gelaten en stond dus open voor nieuwe vriendschappen.

De hele reis naar New York was voor mij een ware levenservaring. Ik verlegde vele grenzen. Het studeren was natuurlijk interessant en geestverruimend, maar vooral op sociaal vlak leer je veel. Bijvoorbeeld hoe je jezelf positioneert in zo’n nieuwe groep mensen. Wat doe je op een vrije zaterdagmiddag? Met wie bak je een kalkoen met Thanksgiving? En ook hoe je ‘overleeft’ in een andere cultuur.’

’Het was fantastisch, onvergetelijk, briljant.’

’Ik woonde samen met een divers stel: drie Amerikanen en een Fransman. Het was een prachtig appartement aan de rand van Central Park. Ondanks het leeftijdsverschil –ik was met mijn 22 jaar de jongste– konden we het goed met elkaar vinden. We bekeken vele sinistere films, speelden croquet in Central Park en dronken Manhattans in cafés. Met de rest van de groep dompelde ik me onder in de Amerikaanse cultuur. We bezochten musea, concerten (in de zomer zijn er vrij toegankelijke openluchtconcerten in Central Park), voetbalden in een universiteitsteam, gingen naar honkbal- en basketbalwedstrijden. Het was fantastisch, onvergetelijk, briljant.

Terug in Amsterdam besloot ik Public International Law te gaan studeren, na zo gegrepen te zijn door internationaal humanitair recht. Het zal me waarschijnlijk een baan bij de overheid of bij een non-gouvernementele organisatie opleveren. Of in de journalistiek, wie zal het zeggen. Ik ben in ieder geval blij en dankbaar voor de kans om in New York mijn horizon te kunnen verbreden en te kunnen proeven van vakken die in het normale bachelor-curriculum niet worden aangeboden.

Ik zou toekomstige studenten dan ook willen aanraden om je niet blind te staren op je studiekeuze: binnen iedere studie is er wel ruimte om vakken in een andere discipline of aan een andere universiteit te volgen. En als je de mogelijkheid hebt om een tijdje in het buitenland te studeren: doen! Door in een andere cultuur te studeren, krijg je een heel nieuw perspectief op wat studeren is en hoe de dingen in Nederland geregeld zijn. Daarnaast is het ook gewoon leuk: een halfjaar in een wereldstad wonen! Hoe vaak krijg je die kans nog in je leven?’

Gepubliceerd door  Universiteit van Amsterdam

25 april 2017