Jim Hoffmann

Zat op het Christelijk Gymnasium, Utrecht. Extra vakken behaald aan het James Boswell Instituut van de Universiteit Utrecht (UU)

'Wie er bij de UvA past? Het type student dat bij de UvA past is nieuwsgierig en wil graag leren. De studenten zijn bereid om net wat verder na te denken, harder te werken of meer onderzoek te doen. De UvA is voor mij: ruimte hebben om dingen op je eigen manier aan te pakken en er vol voor te gaan.'

Jim Hoffmann, student Biomedische Wetenschappen, FNWI, bachelorcampagne 2013-14

Hoe heb jij je studiekeuze gemaakt?

Mijn studiekeuze was in het begin wat lastig; ik vond heel veel dingen leuk en keuzes maken moeilijk. Eerst wilde ik Geneeskunde studeren maar later bleek, door mijn bezoek aan de UvA Bachelordag en doordat ik meeliep met studenten, dat Biomedische wetenschappen meer mijn ding was. Vooral omdat er dieper op de stof wordt ingegaan. Je kijkt niet alleen hoe iets zit, maar ook waarom en of dat bij andere ziekten of andere organen ook zo is. Ik vind het leuk en interessant om dingen te onderzoeken.
Ik ben zeker tevreden met mijn studiekeuze; de opleiding is zoals ik verwachtte en het vele contact met medestudenten is erg leuk.

Wat is je ervaring met de UvA; wie past er bij de UvA?

De UvA bevalt erg goed. Alles is goed geregeld en de sfeer op het Science Park Amsterdam, waar ik mijn colleges heb, is fijn. Doordat er verschillende studenten op het Science Park studeren, maak je ook veel dingen mee van andere opleidingen en wat ze daar bestuderen.
Wie er bij de UvA past? Het type student dat bij de UvA past is, denk ik, nieuwsgierig en wil graag leren. De studenten zijn bereid om net wat verder na te denken, harder te werken of meer onderzoek te doen. Daarnaast is de  UvA voor mij: ruimte hebben om dingen op je eigen manier aan te pakken en er vol voor te gaan. Daar kan ik me goed in vinden.

Moest je wennen aan de overgang van de middelbare school naar de universiteit?

Voor mij was de overstap niet erg lastig. Ik had dus al extra vakken gehaald aan de UU en daarna heb ik gereisd. Toen ik weer terug was in Nederland en mocht beginnen met studeren, ging dat eigenlijk als vanzelf.
De colleges zijn allemaal Nederlandstalig, de stof is meestal Engelstalig. Voor mij is dat nu goed te doen, al was het in het begin wel wennen. Daar is gelukkig wel veel aandacht voor; er is ook een vak waarin je als het ware leert studeren. Voor al je vragen kun je terecht bij de studieadviseur.

Hoeveel uren college heb je? Kun je de workload aan?

Per week heb ik gemiddeld 20 uur college. Hoor- en werkcolleges en daarnaast practica en andere vormen van onderwijs.
Voor mij is de workload en de uitdaging goed. In het begin is het natuurlijk wennen aan de andere setting, maar de druk was voor mij prima te doen.

Wat is jouw tip voor scholieren die voor hun studiekeuze staan?

Hoe cliché het ook klinkt: doe vooral een studie die je leuk vindt. Uiteindelijk komt daar een baan bij die bij je past en waar je gelukkig van wordt. Ga niet slechts kijken naar het uiteindelijke carrièrepad of het salaris, maar kijk of de stof je interessant lijkt. Luister ook niet alleen maar naar je ouders of leerkrachten, al kunnen ze je wel goede tips geven. Ze kennen je als geen ander en kunnen soms net even anders ergens tegen aankijken en hun mening geven of een studie wel/niet bij je past.

Gepubliceerd door  Universiteit van Amsterdam

25 februari 2016