Martijn Leenders

Zat op de Werkplaats Kindergemeenschap, Bilthoven

'Ik heb veel open dagen bezocht, onder andere de UvA Bachelordag. Ik heb gepraat met veel studenten om te ontdekken wat zij van hun studie en universiteit vonden. Toen ik erachter kwam dat de UvA het meest geschikt voor mij was, ben ik gaan Proefstuderen.'

Martijn Leenders, student Psychologie, FMG, bachelorcampcgne 2013-14

Hoe heb jij je studiekeuze gemaakt?

Ik heb veel open dagen bezocht, onder andere op de UvA. Ik heb gepraat met veel studenten, om te ontdekken wat zij van hun studie en universiteit vonden. Toen ik erachter kwam dat de UvA het meest geschikt voor mij was, ben ik gaan Proefstuderen. Psychologie paste echt goed bij me, constateerde ik.
Ik ben heel tevreden over de studie, vooral over de colleges en het enthousiasme van de docenten. Ze gebruiken leuke voorbeelden en gaan diep op de stof in.

Wat is je ervaring met de UvA; wie past er bij de UvA?

Ik vind de UvA een erg fijne universiteit, je krijgt er de vrijheid die je nodig hebt om met plezier een studie te doen. En er worden mogelijkheden aangeboden om extra colleges te volgen. Daarbij is Amsterdam natuurlijk een erg leuke stad, vooral ook om uit te gaan.
Ik denk dat je goed bij de UvA past als je houdt van uitdaging en zelf aan de slag kunt gaan met de stof. Maar er is niet één type student dat zich hier thuis voelt. Ik merk dat er heel veel verschillende mensen aan de UvA studeren. Ik denk dat bijna iedereen zich er thuis kan voelen.

Moest je wennen aan de overgang van de middelbare school naar de universiteit?

Eigenlijk ging de overgang van school naar universiteit heel soepel. Ik was toe aan verdieping en aan een vakgebied waarvoor ik me echt interesseerde. Door de Intreeweek heb ik snel andere studenten leren kennen en voelde ik me snel op mijn gemak.
Theoretisch is de stof heel goed te doen, het is alleen veel stof. De colleges worden in het Nederlands gegeven, de boeken zijn in het Engels. En dat is voor de meesten goed te doen. 

Hoeveel uren college heb je? Kun je de workload aan?

Ik heb per week ongeveer 10 uur college. De studie is goed bij te houden, vooral als je de stof leuk vindt. Ik merk dat ik tot nu toe eigenlijk alles interessant vind. Daardoor is het makkelijk om aan de slag te gaan. Met vragen kun je verder terecht bij de werkgroepbegeleid(st)er; ook is er altijd de mogelijkheid een studieadviseur te spreken.

Wat is jouw tip voor scholieren die voor hun studiekeuze staan?

Ik raad iedereen aan te gaan Proefstuderen of mee te lopen met een student. Dan kom je snel te weten of een studie echt bij je past of niet. Verder is het altijd goed om vragen te stellen aan studenten; zij weten je vanuit hun praktijk goed te informeren.

Gepubliceerd door  Universiteit van Amsterdam

25 februari 2016