Michelle Flohr

Zat op het Kennemer College, Beverwijk

'Ik heb 10 uur college per week. Dat is niet veel, maar compenseert wel met de hoeveelheid opdrachten die ik thuis moet maken. De opleiding is goed te doen. Ik denk dat als je je goed voorbereidt, dus altijd de stof lezen voor college en opdrachten maken, je een eind komt.'

Michelle Flohr, student Taal en Communicatie, FMG, bachelorcampagne 2013-14

Hoe heb jij je studiekeuze gemaakt?

Ik heb vier jaar geleden mijn vwo-diploma gehaald en wilde niet gelijk studeren, dus ging ik werken. Na twee jaar wilde ik weer naar school en heb ik besloten de tweejarige opleiding schoonheidsspecialiste te volgen. Daarna wilde ik verder studeren. Deze keer Taal en communicatie aan de UvA. Iets heel anders en waardoor ik een wat breder toekomstperspectief kon creëren.
Bij de bachelor Taal en communicatie leer je ook een moderne vreemde taal, dat trok me heel erg. Zelf heb ik voor Spaans gekozen. Ik ben zeker tevreden over de studie. Het is een heel bewuste keuze geweest en het is wat ik ervan verwacht had.

Wat is je ervaring met de UvA; wie past er bij de UvA?

De UvA is een leuke universiteit. Er hangt een goede sfeer en ik vind het heerlijk dat de faculteiten waar ik college heb midden in het centrum zijn.
Wie er past bij de UvA? Er lopen veel verschillende studenten rond. Ik kan niet een bepaald type persoon omschrijven dat bij de UvA zou passen. Iedereen zou zich er thuis kunnen voelen. Ik voel me er zeker op mijn plek. Het was voor mij eerlijk gezegd ook geen optie om naar een andere universiteit te gaan; ik wilde heel graag in Amsterdam studeren en de bachelor Taal en Communicatie wordt alleen daar aangeboden. 

Moest je wennen aan de overgang van de middelbare school naar de universiteit?

Omdat ik eerder een opleiding deed op mbo-niveau, was de stap naar de universiteit wel groot. Maar dit is vooral een kwestie van wennen. Ik denk dat ditzelfde geldt voor leerlingen die direct van de middelbare school komen. 

Hoeveel uren college heb je? Kun je de workload aan?

Ik heb 10 uur college per week. Dat is niet veel, maar compenseert wel met de hoeveelheid opdrachten die ik thuis moet maken.
Studeren is wel erg wennen, zoals ik al zei, maar mijn opleiding is goed te doen. Ik denk dat als je je goed voorbereidt – dus altijd de stof lezen voor hoorcolleges en opdrachten maken –, je al een heel eind komt. 

Wat is jouw tip voor scholieren die voor hun studiekeuze staan?

Kies een studie waar je zelf achter staat en ga niet een studie doen omdat je ‘moet’ van je ouders bijvoorbeeld. Jij bent degene die de komende jaren moet studeren, en het werkt gewoon niet als je iets doet wat je eigenlijk niet leuk vindt. Ook al blijkt het uiteindelijk niet de goede keuze te zijn geweest, het is in ieder geval wel je eigen keuze geweest. Verder is het nuttig om naar een studiebeurs te gaan, open dagen te bezoeken en mee te lopen op de universiteit.

Gepubliceerd door  Universiteit van Amsterdam

25 februari 2016