Vera Kurpershoek

Zat op het Spinoza Lyceum, Amsterdam

'Ik moest zeker wennen aan de overgang na de middelbare school, maar uiteindelijk viel het reuze mee. Het grootste verschil is de eigen verantwoordelijkheid die je krijgt op de universiteit. Er is geen docent die zeurt dat je iets nog niet hebt ingeleverd of dat je resultaten tegenvallen. Dat is jouw probleem.'

Vera Kurpershoek, student Psychologie, FMG, bachelorcampagne 2013-14

Hoe heb jij je studiekeuze gemaakt?

Ik twijfelde ontzettend lang over wat ik nu wilde. Een tussenjaar of toch meteen gaan studeren. Ik heb uiteindelijk toch voor Psychologie gekozen. Ik vond dat die studie goed bij me paste en was ervan overtuigd dat ik het leuk zou vinden. Dat wist ik doordat ik de UvA Bachelordag had bezocht en had gekeken bij Psychologie op andere universiteiten. Proefstuderen kwam er niet van, maar kan ik wel aanraden. Zo krijg je een goed beeld van de verschillen tussen het niveau van de middelbare school en de universiteit. 

Wat is je ervaring met de UvA; wie past er volgens jou bij de UvA?

Een UvA-student is volgens mij een serieuze student met ambitie die nuchter is en bij de tijd. De UvA is een gezellige universiteit. De mensen zijn leuk en open. Ik denk dat als je ergens problemen mee hebt, je goed wordt geholpen. 

Moest je wennen aan de overgang van de middelbare school naar de universiteit?

Zeker, maar uiteindelijk viel het reuze mee. Het grootste verschil met de middelbare school vind ik de eigen verantwoordelijkheid die je krijgt op de universiteit. Er is geen docent die zeurt dat je iets nog niet hebt ingeleverd of dat je resultaten tegenvallen. Dat is jouw probleem.
Alle boeken zijn Engelstalig, maar de colleges worden in het Nederlands gegeven. Je went snel aan het Engels. De zwaarte van de stof hangt ook af van het boek dat je hebt. Nu moeten we leren uit een boek dat over het algemeen fijn wordt gevonden; verhalend en met duidelijke plaatjes die helpen bij het begrijpen van de tekst. 

Hoeveel uren college heb je? Kun je de workload aan?

Ik heb elke dag twee uur hoorcollege, en twee keer per week heb ik twee uur practicumgroepen. Thuis moet je daarnaast veel doen om bij te blijven.
Ik probeer nog steeds uit te zoeken wat nou de beste manier is om met de hoeveelheid stof om te gaan. Ik had niet verwacht dat het zo veel was, maar ik kan het wel aan. 

Wat is jouw tip voor scholieren die voor hun studiekeuze staan?

Maak een weloverwogen beslissing. Het lijkt me heel vervelend om na een jaar te moeten stoppen met een studie, omdat je het toch niet zo leuk vindt. Een weloverwogen keuze is een keuze waarover je goed hebt nagedacht, die je niet zomaar neemt omdat je via via hebt gehoord  dat het wel leuk is. Ga naar open dagen en loop een dag mee.

 

Gepubliceerd door  Universiteit van Amsterdam

25 februari 2016