Schakelprogramma's

Geeft je hbo-diploma of je universitaire bachelor geen toegang tot de masteropleiding die je wilt volgen? Dan kun je in een aantal gevallen een aanvullend programma doen om je kennis en vaardigheden in zes maanden tot een jaar op het vereiste niveau te brengen.

Toelating en inschrijving

Na je aanmelding voor een masteropleiding bepaalt de toelatingscommissie of er sprake is van deficiënties en welke aanvullende vakken je moet volgen om die weg te werken. Je mag maximaal 60 ECTS aan deficiënties hebben voor toelating tot een  schakelprogramma. Wanneer je het schakelprogramma met succes hebt afgerond, ontvang je een bewijs van toelating tot de master waarvoor het programma is opgezet. Je krijgt dus geen bachelordiploma.

Met je toelatingsbewijs voor een schakelprogramma schrijf je je in bij de betreffende faculteit; je meldt je daar ook aan voor het programma zelf.

Toelating via tweede bachelor

Een schakelprogramma kan niet meer dan 60 studiepunten bevatten. Bij een grotere deficiëntie ben je voor toelating tot een masterprogramma aangewezen op het volgen van een tweede bachelor die daar wel op aansluit. Soms kun je voor onderdelen van deze bachelor vrijstellingen krijgen op basis van je vooropleiding.

Houd er rekening mee dat je voor de meeste opleidingen in plaats van het wettelijk collegegeld het instellingstarief betaalt voor een tweede bachelor. Dit tarief verschilt per opleiding en is fors hoger dan het wettelijk collegegeld. 

Gepubliceerd door  Universiteit van Amsterdam

20 mei 2015