Biomedische wetenschappen

Een levensreddende behandeling voor kanker vinden, een manier bedenken om obesitas en de bijhorende chronische ziekten te voorkomen, of de oplossing ontdekken voor een erfelijke afwijking zoals cystic fibrosis (taaislijmziekte). Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar dit is waar biomedische wetenschappers zich iedere dag mee bezig houden. Zij zoeken naar de oorzaken van ziektes bij de mens en naar methoden om ze te bestrijden. In de bacheloropleiding Biomedische wetenschappen leg je een stevig fundament voor een carrière als expert in de moleculaire basis van het leven.Microscopiepracticum

Microscopiepracticum

Waarom Biomedische wetenschappen aan de UvA?

  • Biomedische wetenschappen aan de UvA heeft een sterke natuurwetenschappelijke basis. In alle vakken zit een aantal thema’s verwerkt, zoals Academische vaardigheden, Basiswetenschappen (wiskunde en statistiek), en inhoudelijke thema’s zoals Moleculaire Celbiologie en Biochemie, en Systeembiologie. Deze thema’s, ook wel leerlijnen genoemd, vormen de ruggengraat van de opleiding en komen in alle jaren weer terug.  Ze bouwen op elkaar voort, zodat je stapsgewijs je kennis en vaardigheden uitbreidt. 
  • De leerlijn '-Omics' en Systeembiologie is uniek aan de UvA. Begrip van het moleculaire niveau en het interpreteren van de gegevens die uit onderzoek komen, is van groot belang in de biomedische wereld. Bij de UvA maak je hier al in je eerst jaar kennis mee en wordt het onderdeel van je DNA als biomedisch wetenschapper.
  • De opleiding werkt nauw samen met onder  andere het Academisch Medisch Centrum (AMC), het Nederlands Kanker Instituut (NKI) en Sanquin (het Centraal Laboratorium van de Bloedtransfusiedienst). Humane anatomie is bijvoorbeeld een bijzonder vak vanwege het snijzaalpracticum op het AMC.
  • Het honoursprogramma geeft je meer mogelijkheden voor wetenschappelijke verdieping of verbreding. Het bereidt je optimaal voor op onderzoeksmasters in de biomedische wetenschappen. Daarnaast vergroot het je kansen bij de zij-instroom van de master Geneeskunde.
  • De opleiding is gehuisvest in het faculteitsgebouw op het Amsterdamse Science Park en in het Academisch Medisch Centrum. Op het Science Park zijn veel kennisinstituten en innovatieve bedrijven gevestigd. Een optimale wisselwerking tussen het wetenschappelijk onderzoek, het onderwijs en de toepassingen is het gevolg!

Biomedische wetenschappen aan de UvA iets voor jou?

  • Je hebt een vwo-diploma met het profiel natuur en techniek met biologie of natuur en gezondheid met natuurkunde
  • Je vindt biologie een interessant vak
  • Je hebt belangstelling voor de gezondheid van de mens
  • Je bent initiatiefrijk en een echte onderzoeker
  • Je wilt graag meewerken aan het oplossen van gezondheidsproblemen

Biomedische wetenschappen is een wetenschappelijke opleiding. Je moet veel, vooral Engelstalige, literatuur lezen met een academisch taalgebruik. Dat is geen probleem als je een voldoende hebt gehaald voor Engels.

Numerus Fixus, selectie en plaatsing

Om de kwaliteit van de opleiding en het aantal stageplekken te garanderen heeft de UvA voor de bachelor Biomedische wetenschappen een numerus fixus ingesteld met een capaciteit van 175 plaatsen. Als je je wilt inschrijven voor deze opleiding, houd dan rekening met de inschrijfdeadline van 15 januari 2018 en de selectieprocedure die wordt gehanteerd. De selectie bestaat uit een onderwijsdag (dinsdag 20 februari of vrijdag 2 maart 2018) en een toetsdag (zaterdag 17 maart 2018). 

Verschil Biomedische wetenschappen en Geneeskunde

Weet jij nog niet of je Biomedische wetenschappen en Geneeskunde wilt studeren? Bekijk het overzicht met de verschillen tussen de opleidingen.

Verschil Biomedische wetenschappen - Geneeskunde
Noa Fuks

Noa Fuks, student Biomedische wetenschappen

'Bij het vak Humane anatomie blijft het niet bij alleen kijken.'

'Je mag er organen uit een lichaam pakken. Klinkt vrij luguber, maar uiteindelijk is het erg gaaf om alles wat je uit theorieën hebt geleerd in het echt voor je te zien.' Lees het hele verhaal van Noa


Diploma
BSc Biomedische wetenschappen
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
56990

Gepubliceerd door  Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica