Biologie

Wat betekent klimaatverandering voor de planten en dieren in onze omgeving? Wat is het effect van de plasticsoep op de biodiversiteit in de oceanen? Welke moleculen gebruiken planten en insecten om met elkaar te communiceren? Kunnen we biotechnologie veilig inzetten voor duurzame voedselproductie? Ben jij geboeid door dit soort vragen en wil je leren hoe je dit kunt onderzoeken? Dan is de bachelor Biologie aan de UvA iets voor jou.Accepteer alle cookies om deze video te kunnen zien. Cookie instellingen.

Waar gaat Biologie over?

Biologie bestudeert het leven op aarde. Biologen vragen zich bijvoorbeeld af welke moleculen dit leven mogelijk maken, hoe dit op het niveau van een cel er uitziet, op welke wijze ecosystemen zich ontwikkelen, of het mogelijk is om evolutie waar te nemen en wat microben betekenen voor de gezondheid van de mens.​

Waarom Biologie aan de UvA?

 • Biologie studeren aan de UvA houdt in dat je zelf veel onderzoek doet op het laboratorium en in het veld. Daarbij maak je gebruik van moderne facilteiten op het Science Park.
 • Je gaat vanaf het eerste jaar meteen zelf aan de slag met actueel onderzoek en relevante maatschappelijke vraagstukken doordat ieder semester wordt afgesloten met een onderzoeksproject. Zo wordt nut en samenhang van de theorie duidelijk en leer je de opgedane kennis direct toepassen.
 • In de eerste anderhalf jaar bestudeer je alle aspecten van de biologie en ontwikkel je academische en data-analysevaardigheden. Daarna kies je vakken in de richting die jou het meest aanspreekt: Ecologie en Evolutie, Zoetwater en Mariene Biologie of Moleculaire Levenswetenschappen.
 • In het derde jaar kies je zelf in welke richting je je wilt specialiseren. Naast de verschillende specialisaties binnen de biologie kun je ook een minor in bijvoorbeeld neurobiologie, biochemie of biomedische wetenschappen doen en je zo voorbereiden op een master in één van deze vakgebieden. De UvA biedt ook veel mogelijkheden om een semester in het buitenland te studeren.
 • De opleiding is praktijkgericht en kleinschalig, waardoor je je medestudenten snel leert kennen en  contact met docenten zeer direct is.
 • De opleiding werkt samen met veel bedrijven en organisaties zoals Micropia, Waternet en SeedValley. Dit biedt interessante stageplaatsen en gastcolleges en hierdoor maak je tijdens je studie al kennis met het werkveld.
 • Studievereniging CONGO is de oudste studievereniging Biologie van Nederland en viert volgend jaar haar honderdjarig bestaan met veel gezellige en interessante activiteiten om te ontspannen na het studeren.

Microscopiepracticum

Microscopiepracticum. Foto: Jorn van Eck

Biologie iets voor jou?

 • Je hebt een vwo-diploma in de profielen natuur en gezondheid met natuurkunde of natuur en techniek met biologie.
 • Je bent nieuwsgierig naar de werking van levende systemen.
 • Je wilt bijdragen aan de oplossing van maatschappelijke problemen zoals de gevolgen voor de biodiversiteit vande opwarming van de aarde, het wereldvoedselprobleem of duurzame energie.
 • Je kunt zowel zelfstandig werken als samenwerken.
Eveline Bosman

Eveline Bosman, student Biologie

'Als je biologie wilt gaan studeren is het belangrijk dat je vooral niet snel vies van dingen bent.'

'Tijdens de opleiding kom je niet alleen slakken tegen, maar je moet ook regelmatig dieren ontleden, je gaat op zoek naar andere insecten of je staat tijdens veldwerk tot halverwege je benen in de modder.' Lees het hele verhaal van Eveline.

Gerelateerde opleidingen


Diploma
BSc Biologie
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
56860

Gepubliceerd door  Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica