Engelse taal en cultuur

In de bachelor Engelse taal en cultuur maak je kennis met de cultuurvormen, literatuur en historische ontwikkeling van Engeland, de Verenigde Staten en andere Engelstalige landen.Hippo_JPG-UvA Beeldbank Roeterseiland Gö¼GîÉ Maartje Strijbis - All rights reserved-68

De wereld van het Engels

Welke carrière-ambities je ook hebt, een goede kennis van de Engelse taal en cultuur is onontbeerlijk. Het is de internationale taal van de wetenschap, kunst, cultuur, politiek, handel en technologie, en van bijna alle vormen van wereldwijde communicatie.

In de bachelor Engelse taal en cultuur leer je de taal uitstekend beheersen en bestudeer je de vele facetten van de rijke Engelstalige cultuur en literatuur. Zo kijk je naar de manier waarop verschillende bevolkingsgroepen en sociale klassen de taal gebruiken en hoe deze in de literatuur en media wordt uitgedrukt.

Je ontdekt hoe het Engels zich in de loop der eeuwen heeft ontwikkeld en door welke factoren de taal en literatuur permanent in beweging blijven. Hierbij bestudeer je de klassieke werken van Geoffrey Chaucer en William Shakespeare, maar ook hedendaagse auteurs als Toni Morrison en Don DeLillo. Hun werk wordt geplaatst binnen de politieke en historische contex, waarbij de nadruk steeds ligt op de verbindingen tussen literatuur en andere media.

Het studieprogramma is toegespitst op de hedendaagse cultuur, waarin literatuur niet los te denken is van de wereld waarin ze ontstaat. Van de grote meesterwerken tot de nieuwste vormen van literatuur, en van taalverwerving tot de geschiedenis van het Engels: al deze facetten komen aan bod in de bachelor Engelse taal en cultuur.

Engelse taal en cultuur iets voor jou?

  • Wel als je een vwo-diploma hebt (ongeacht je profiel), je graag Engelse boeken leest en geïnteresseerd bent in de taal, literatuur en cultuur van Engeland, de Verenigde Staten, en andere Engelstalige landen.

  • Ook vind je het leuk om te schrijven, over boeken en gedichten, of over de structuur van het Engels, de ontwikkeling ervan, of bijvoorbeeld stijlfiguren binnen de Engelse taal. Dit alles vereist zelfstandigheid en behoorlijk wat denkwerk en creativiteit.

Waarom Engelse taal en cultuur aan de UvA?

  • De bacheloropleiding Engelse taal en cultuur aan de UvA is een talenopleiding ‘traditional’, dat wil zeggen dat het programma expliciet en van begin tot einde is ingericht op deze taal en cultuur. Engelse taal en cultuur is dus geen traject binnen een bredere talenopleiding.
  • Het vakaanbod bij Engelse taal en cultuur is zeer divers, zowel op het gebied van de letterkunde als de taalkunde. Tijdens je studie leer je de taal en maak je kennis met de cultuurvormen, literatuur en historische ontwikkelingen van Engeland, de Verenigde Staten en andere Engelstalige landen.
  • De opleiding kenmerkt zich door kleinschaligheid en een persoonlijke sfeer en bevindt zich in het centrum van Amsterdam: het hart van de Nederlandse kunst en cultuur en internationaal knooppunt. Je komt hier altijd organisaties en bedrijven tegen die een band hebben met je studie. Een stageplek is dan ook niet moeilijk te vinden.
  • In de theaters vind je altijd wel ergens een Engelstalige toneelproductie, en je komt in Amsterdam gemakkelijk in contact met Engelstaligen.
  • Binnen je bachelor heb je ruimte voor keuzevakken en een minor in andere studierichtingen, en natuurlijk kun je een deel van je studie in het buitenland doen.
  • Na je bachelor kun je aan de UvA blijven en kiezen uit een divers aanbod van (Engelstalige) masterprogramma's.

Kerngegevens


Diploma
BA Engelse taal en cultuur
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd, deeltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands, Taal van de opleiding
Start
September
CROHO-code
56806

Gepubliceerd door  Faculteit der Geesteswetenschappen