Franse taal en cultuur

Heb jij een passie voor Franse taal, literatuur, geschiedenis en actualiteit, en wil je je internationaal oriënteren? In de bachelor Franse taal en cultuur perfectioneer je je kennis van de Franse taal en bestudeer je de Franse en de Franstalige culturen.Twee specialisaties

Tijdens de bachelor Franse taal en cultuur verdiep je je in de literaire, taalkundige en culturele aspecten van Frankrijk en onderzoek je de positie van Frankrijk zowel van binnenuit als vanuit andere taalregio’s. Je kiest een specialisatie: de major Franse taal en cultuur, waarin de nadruk ligt op de Franse literatuur en taalkunde, of de major Frankrijkstudies, waarin je de bijzondere positie van Frankrijk in Europa en de wereld onderzoekt. Op de internationale arbeidsmarkt kun jij als Frankrijkdeskundige met een brede oriëntatie veel kanten op.

Franse taal en cultuur iets voor jou?

 • Ja, zeker als je Frans als eindexamenvak hebt gedaan en je belangstelling hebt voor literatuur en de structuur van taal.
 • Je bent nieuwsgierig naar de geschiedenis en de actualiteit van de Franse taal, cultuur en maatschappij en wilt de achtergronden ervan doorgronden.
 • Je wilt graag deelnemen aan debatten met medestudenten en wetenschappers.

Waarom Frans aan de Universiteit van Amsterdam?

 • Frankrijk is hier een venster op de wereld: er is intensieve samenwerking met andere opleidingen zoals andere Europese talen, geschiedenis, mediastudies, Europese studies en taalwetenschap.
 • Je krijgt colleges over La République, over La France et l’Europe, Mei 68 en de cineasten van La Nouvelle Vague, maar ook over het Franse culturele erfgoed.
 • Veel docenten zijn gespecialiseerd in het hedendaagse Frankrijk; er is dus veel aandacht voor de literaire, taalkundige en culturele actualiteit.
 • De opleiding is kleinschalig: de groepen waarin je onderwijs krijgt, zijn over het algemeen klein en er is een hecht groepsverband en veel persoonlijk contact met de docenten.
 • Je kunt vakken volgen in een Franstalig land. De opleiding biedt uitwisseling met Parijs en andere steden aan.
 • De opleiding bevindt zich in het centrum van Amsterdam, waar ook de organisaties en bedrijven gevestigd zijn die een band hebben met je studie.
 • Het is ook niet moeilijk om een stageplek is in Amsterdam te vinden.
 • Binnen je bachelor heb je ruimte voor keuzevakken of een minor in andere studierichtingen, zodat je je studie een eigen profiel kunt geven.

Studeren in deeltijd

Je kunt Franse taal en cultuur ook in deeltijd studeren. De deeltijdopleiding is een dagopleiding en duurt vierenhalf jaar. Deeltijdstudenten volgen de colleges samen met de voltijdstudenten, maar halen per jaar  in totaal 40 studiepunten in plaats van 60.

Meer weten?

Lees alles nog eens rustig na in de brochure.

Kerngegevens


Diploma
BA Franse taal en cultuur
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd, deeltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands, Taal van de opleiding
Start
September
CROHO-code
56808

Gepubliceerd door  Faculteit der Geesteswetenschappen