Selectie en plaatsing

Kunstmatige intelligentie

Numerus Fixus

Om de kwaliteit van de opleiding te garanderen heeft de UvA voor de bachelor Kunstmatige intelligentie met ingang van het studiejaar 2018-2019 een numerus fixus ingesteld met een capaciteit van 200 plaatsen. Om in aanmerking te komen voor een plaats binnen de opleiding moet je deelnemen aan de selectie.

Verzoek tot inschrijving

Kunstmatige intelligentie heeft een vroege inschrijfdeadline. Je moet uiterlijk 15 januari 2018 een verzoek tot inschrijving indienen via Studielink om deel te kunnen nemen aan de selectie.  Houd er in je studiekeuze rekening mee dat je maar twee keer mag deelnemen aan de selectie van Kunstmatige intelligentie aan de UvA. Na je verzoek tot inschrijving ontvang je van de UvA een bevestiging van je inschrijfverzoek.

Naast Kunstmatige intelligentie kun je voor één andere numerus fixus opleiding een verzoek tot inschrijving doen.

Aanmelden voor de selectie

Na je verzoek tot inschrijving voor de opleiding in Studielink krijg je een bevestigingsmail, waarin aangegeven wordt hoe je je aanmeldt voor de selectie.  Voor de selectieaanmelding heb je je persoonlijke UvAnetID nodig, dat je binnen 24 uur na de bevestigingsmail krijgt opgestuurd. Na activering van je UvAnetID kun je inloggen in het Studentinformatiesysteem (SIS) van de UvA voor vakaanmelding. Instructies vind je in de bevestigingsmail.

Tijdig aanmelden is noodzakelijk om deel te kunnen nemen aan de selectie en voor een plaats binnen de opleiding in aanmerking te komen. Eind januari ontvang je van de opleiding een bevestiging van je deelname aan de selectie met uitgebreide informatie over wat er van je wordt verwacht.

Selectieprocedure

De selectie bestaat uit een onderwijsdag en een toetsdag.  Je bent verplicht om deel te nemen aan de toets. Voor de selectie verdiep je je in twee onderwerpen die representatief zijn voor de opleiding. Het studiemateriaal wordt online aangeboden, waarmee het mogelijk is om je thuis volledig zelfstandig voor te bereiden op de toets. Wij raden je echter dringend aan om ook één van de onderwijsdagen bij te wonen, waar de docenten toelichting geven op de stof en er volop gelegenheid is om vragen te stellen en te oefenen tijdens het computerpracticum. In totaal moet je rekening houden met circa 20 uur voorbereiding voor de toets inclusief de contacturen tijdens de onderwijsdag.

Onderwijsdag

Tijdens de onderwijsdag volg je twee hoorcolleges, waarin de stof door docenten wordt uitgelegd en ga je aansluitend zelf met opdrachten aan de slag in een computerpracticum. Er zijn twee dagen waarop je het onderwijs kunt volgen. Je kunt bij het aanmelden voor de selectie kiezen voor het moment dat jou het beste uitkomt: 

 • Onderwijsdag A – zaterdag 17 februari 2018 van 10:00 – 17:00 uur
 • Onderwijsdag B – zaterdag 24 februari 2018 van 10:00 – 17:00 uur

Let op! De onderwijsdagen zijn in de voorjaarsvakantie.

Toetsdag

 • Toetsdag – zaterdag 17 maart 2018 van 10:00 - 13:00 uur

De toets lijkt op een tentamen zoals je aan het begin van het eerste jaar zou kunnen krijgen. Met deze toets wordt beoordeeld of je het studiemateriaal goed begrepen hebt.

Selectiecriteria

Op de toetsdag wordt naast de inhoudelijke vragen, ook aandacht besteed aan de reden voor jouw keuze voor Kunstmatige intelligentie. We helpen je om te bedenken of je de studie aankan en of de opleiding bij je interesses past. 

Ranking, plaatsing en acceptatie

Het resultaat van de selectie bepaalt de hoogte van je rangnummer, dat je op 15 april via Studielink ontvangt. Rangnummers 1 t/m 200 ontvangen direct daarna een plaatsingsaanbod en hebben dan twee weken de tijd om hun plaats te accepteren. Je plaats vervalt automatisch na twee weken. Besluit je een andere opleiding te volgen, dan hoef je niets te doen. Indien je voor twee opleidingen een plaats krijgt aangeboden, moet je voor één van beide opleidingen kiezen.

Niet direct geplaatst?

Als iemand zijn/haar plaatsingsaanbod niet accepteert, komt deze plaats vrij. Deze plaatsen worden aangeboden aan de eerstvolgende rangnummers van de lijst. Ook in een later stadium kunnen er dus nog plaatsen vrijkomen, doordat bijvoorbeeld iemand niet slaagt voor het eindexamen of zich om een andere reden uitschrijft voor de opleiding. Als jij het eerstvolgende rangnummer hebt, dan ontvang je een bericht via Studielink.

Uitschrijving

Als je in eerste instantie niet geplaatst bent voor de opleiding en  zeker weet dat je niet (meer) met de opleiding wilt starten, dan raden we je aan om je uit te schrijven in Studielink. Je wordt dan niet meer benaderd met een eventueel plaatsingsaanbod.  

Selectie stap voor stap

 • Dien uiterlijk 15 januari 2018 een verzoek tot inschrijving in via Studielink 
 • Activeer je UvANetID en meld je aan voor deelname aan de selectie via het Studentinformatiesysteem (SIS). 
 • Eind januari ontvang je een uitnodiging voor de selectie van de opleiding
 • Vanaf begin februari 2018 staat het studiemateriaal online
 • Zaterdag 17 februari of zaterdag 24 februari 2018 bezoek je één van de twee onderwijsdagen op de UvA
 • Zaterdag 17 maart 2018 maak je de afsluitende toets 
 • Uiterlijk 30 maart ontvang je via de opleiding de uitslag van de toets, die ook wordt doorgegeven aan Studielink voor het bepalen van de rangnummers
 • 15 april 2018 ontvang je een rangnummer via Studielink en aansluitend een apart bericht als je geplaatst bent
 • Binnen twee weken na ontvangst accepteer je je plaatsingsaanbod 
 • Indien je ook aan de overige toelatingseisen voldoet rond je je inschrijving af door het collegegeld te betalen.

Meer informatie

De meeste voorkomende vragen en antwoorden over de selectieprocedure voor numerus fixus opleidingen aan de UvA vind je in onderstaande FAQ.


Staat je vraag er niet bij, neem contact op met de opleiding:

Gepubliceerd door  Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

13 november 2017