Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Als afgestudeerde Media en cultuur beschik je over gedegen vakkennis, kun je audiovisuele producten analyseren, heb je inzicht in de stijl van die producten en ken je verschillende methoden om met beelden verhalen te vertellen. Daarnaast heb je een grondige kennis van de sociaal-politieke en historische achtergrond van mediaproducten. Na je bachelor kun je ervoor kiezen om een master te volgen of de arbeidsmarkt op te gaan.

Afgestudeerden van de opleiding Media en cultuur werken als (bureau)redacteur, producent of programmeur bij een omroep of productiemaatschappij, filmconservator of beeldresearcher. Maar zij gaan ook aan de slag als projectmanager en -ontwikkelaar op deze terreinen. Ook kun je je eigen nieuwe media bedrijf beginnen. Er zijn op het gebied van nieuwe media veel mogelijkheden voor ondernemende en creatieve geesten. Over het algemeen zijn ook banen in de (schrijvende) journalistiek, het onderwijs, de reclamewereld en de communicatie populair. Afhankelijk van je talent en interesses is bovendien een carrière als onderzoeker in de wetenschap mogelijk. Afgestudeerden van de opleiding Media en cultuur zijn onder meer werkzaam als:

  • Researchjournalist voor RTL Nieuws;
  • Coördinator Educatie bij het Internationale Documentaire Festival Amsterdam (IDFA);
  • iTV-producer bij Chellomedia Interactive Services in Amsterdam én Londen;
  • Redacteur bij Praatjesmakers en RTL Boulevard en nog vele andere programma’s;
  • Europees coördinator bij Clean Clothes Campaign;
  • Hoofdredacteur van Vara TV Magazine
  • Projectleider Filmrestauratie bij het Nederlands Filmmuseum;
  • Projectmanager websiteontwikkeling bij Realworks;
  • Junior universitair docent en promovendus bij de UvA.

Een masteropleiding volgen

Als je na je bachelor meer wetenschappelijke verdieping of verbreding zoekt, dan volg je een masterprogramma. De UvA heeft meer dan 200 masters, die één, anderhalf of twee jaar duren en veelal Engelstalig zijn. Door in je keuzeruimte bepaalde vakken of een minor te volgen, kun je je mogelijkheden in de masterfase vergroten.

Met een bachelordiploma Media en cultuur ben je mogelijk toelaatbaar tot de eenjarige (60 EC) Engelstalige masterprogramma's:

Je kunt ook kiezen voor een duaal masterprogramma: een beroepsgeoriënteerd programma op academisch niveau van anderhalf jaar (90 EC), inclusief leerwerkperiode. Vanwege het beperkte aantal leerwerkplaatsen geldt voor alle duale masters een strenge selectieprocedure waarbij geen garantie is op toelating. Met een bachelordiploma Media en cultuur zouden de volgende duale masteropleidingen wellicht aansluiten op jouw interesses:

Studenten met een sterke belangstelling voor onderzoek kunnen zich aanmelden voor een tweejarige (120 EC) onderzoeksmaster. Voor alle onderzoeksmasters geldt een selectieprocedure, waarbij met name gekeken wordt naar de invulling van je bachelor, de behaalde studieresultaten en je scriptie. Met een bachelordiploma Media en cultuur zouden de volgende research masters wellicht aansluiten op jouw interesses:

Afhankelijk van de invulling van je minor en keuzeruimte heb je in sommige gevallen ook toegang tot andere masterprogramma's waarvoor uitgebreidere instroomeisen gelden. Kijk voor de precieze toelatingsvoorwaarden bij de master.

Begeleiding naar de arbeidsmarkt

De UvA biedt studenten op verschillende manieren hulp bij de overgang naar de arbeidsmarkt. Ons UvA Student Careers Centre organiseert onder andere carrière-evenementen, cv-checks en trainingen om een sollicitatiegesprek te oefenen. Via het Meet Your Mentor programma kun je ook loopbaanbegeleiding krijgen.

Copyright: Nadia Murady
Door het mentorprogramma Meet Your Mentor heb ik een betere visie op wat ik wil doen en wie ik ben. Nadia Murady bachelorstudent Media and Information Lees het interview

Je diploma is geen afscheid 

Na je afstuderen hoef je geen afscheid te nemen van de UvA. We helpen je graag om je loopbaan verder te ontwikkelen. Je kunt je aansluiten bij het jonge-alumniprogramma van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging (AUV), dat je helpt om je carrière uit te stippelen. En als alumnus kun je ook nog steeds gebruikmaken van het Student Careers Centre.