Bachelor Muziekwetenschap

In de bacheloropleiding Muziekwetenschap ontdek je een rijkdom aan manieren waarop mensen muziek maken, over muziek nadenken, van muziek genieten en door muziek in beweging komen, of ergens bij stilstaan met muziek.


Muzikale ontdekkingsreis

Muziekwetenschappers onderzoeken muziek uit het verleden en het heden, in allerlei culturen. Hoe werd muziek in vroegere eeuwen uitgevoerd? Om hier meer over te weten te komen, verdiepen muziekwetenschappers zich in teksten over muziek uit de tijd dat ze gespeeld werd, ze bestuderen oude afbeeldingen van instrumenten of ze spreken met de musici die de oude muziek weer tot leven wekken.
Veel muziek is slechts ten dele of helemaal niet op schrift gesteld. Muziekwetenschappers brengen ook deze muziek in kaart: ze reizen hiervoor naar het land van herkomst of zoeken contact met musici die deze muziek (nog) spelen. Ze leren de muziek die ze bestuderen zelf ook spelen en registreren wat ze horen en zien, bijvoorbeeld met geluids- of video-opnamen.

Muziekwetenschap iets voor jou?

  • Je hebt een vwo-diploma en je wilt later gaan werken bij bijvoorbeeld een culturele instelling, een orkest of een concertzaal. Alle profielen geven toegang tot de opleiding. Het profiel Cultuur en maatschappij is het meest geschikt.
  • Je moet veel lezen. Een goede beheersing van het Engels werkt in je voordeel. Het is handig als je Duits en Frans kunt lezen.
  • De literatuur over muziek bevat notenvoorbeelden en tot het studiemateriaal behoort veel genoteerde muziek. Er wordt vanuit gegaan dat je enige kennis hebt van het notenschrift.
  • Het belangrijkste is dat je over een muzikaal gehoor beschikt. Als je nooit aan muziek hebt gedaan, is een muzikaal gehoor misschien niet ontwikkeld en dan kan het eerste jaar zwaar zijn. Neem bij twijfel contact op met de studiecoördinator.
  • Je moet zelfstandig kunnen werken en het komt goed van pas als je initiatiefrijk en nieuwsgierig bent.

Waarom Muziekwetenschap aan de UvA?

  • Aan twee Nederlandse universiteiten kun je een volledige opleiding Muziekwetenschap volgen: de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht. Uniek aan de opleiding in Amsterdam is dat je vanaf je tweede jaar kunt kiezen tussen een variant waarin de focus ligt op jazz, wereld- en popmuziek, en een variant gericht op westerse klassieke muziek.
  • Muziekwetenschap aan de UvA is een kleinschalige opleiding, waardoor iedereen zich er gemakkelijk thuis voelt, en ook groot genoeg om in nationaal en internationaal verband een rol van betekenis te spelen.
  • Als UvA-student kies je een studiepad dat past bij je talent, belangstelling en ambities. Je kunt daarbij rekenen op persoonlijke begeleiding en advies. Binnen je bachelor is ruimte voor keuzevakken en een minor in andere studierichtingen.
  • Na je bachelor Muziekwetenschap kun je aan de UvA blijven en kiezen voor een (Engelstalig) masterprogramma. De master  Musicology is uiteraard een uitstekend vervolg op je bacheloropleiding.

Diploma
BA Muziekwetenschap
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd, deeltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
56700

Gepubliceerd door  Faculteit der Geesteswetenschappen