Natuur- en Sterrenkunde

Is het mogelijk om een quantumcomputer te bouwen? Wat is donkere materie? Is er leven op andere planeten? Dit zijn vragen waar je je tijdens je opleiding Natuur- en Sterrenkunde mee bezig houdt. In deze gecombineerde bacheloropleiding maak je kennis met onderzoek naar de kleinste deeltjes, zoals atomen en quarks, maar ook naar de allergrootste structuren, zoals melkwegstelsels in het zichtbare heelal. Je leert natuurkundige experimenten op de grens van het onmogelijke te doen en observeert sterrenkundige verschijnselen in de ruimte. Met natuurkundige theorieën zoek je naar een verklaring voor je bevindingen. Wil jij weten hoe de wereld precies werkt? Kom het onderzoeken in de bachelor Natuur- en Sterrenkunde in Amsterdam.


Video wordt geladen..

Waarom Natuur- en Sterrenkunde in Amsterdam?

De bacheloropleiding Natuur-en Sterrenkunde is een gezamenlijke opleiding van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en de Universiteit van Amsterdam. In deze opleiding hebben wij onze krachten gebundeld. Amsterdam biedt hiermee de meest diverse Natuur- en Sterrenkunde opleiding van Nederland.

 

UvA-VU logo

 

Je kunt je specialiseren in veel verschillende richtingen, zoals experimentele natuurkunde, theoretische natuurkunde en sterrenkunde, maar je kunt ook een eigen vakkencombinatie kiezen. Er is ruimte voor keuzevakken of een minor in andere studierichtingen. De afstand tussen studenten en docenten is klein, waardoor je gemakkelijk even bij een docent binnenstapt als je een vraag hebt over de stof. Je krijgt ook een tutor toegewezen, die je kan helpen mocht je toch vastlopen met studeren.

Meer redenen om in Amsterdam te studeren: 

 • Het natuur- en sterrenkundig onderzoek aan de UvA en VU heeft een sterke reputatie op het gebied van onder meer snaartheorie, subatomaire fysica, fysica van het leven en sterrenkunde, en behoort tot de internationale top

 

 • Je krijgt college van toponderzoekers als Spinoza-prijswinnaars Erik Verlinde (snaartheorie) en Michiel van der Klis (sterrenkunde), Fysicaprijswinnaar 2013 Stan Bentvelsen (subatomaire fysica) en Valorisatieprijswinnaar 2015 Jo van den Brand (cosmologie)

 

 • Onderzoek staat centraal binnen de opleiding en je wordt al snel deel van de onderzoeksgemeenschap. In je eerste jaar doe je een uitgebreid practicum en sluit je het jaar af met een practicumproject. Tijdens je tweede jaar werk je mee aan een onderzoeksproject bij een onderzoeksgroep naar keuze bij de UvA of VU. Op deze onderzoeksinstituten kun je in het derde jaar ook terecht voor je afsluitende bachelorproject

 

 • We bieden zowel een bachelor- als een masterspecialisatie Sterrenkunde aan. De faciliteiten op het Amsterdam Science Park zijn uitstekend voor sterrenkundig onderzoek, denk bijvoorbeeld alleen al aan de krachtigste telescopen van Nederland, die boven op het faculteitsgebouw staan.
Sterrenkoepel

Sterrenkoepel

Is Natuur- en Sterrenkunde de opleiding voor jou?

Natuur- en Sterrenkunde in Amsterdam is sterk fundamenteel gericht. Dit houdt in dat we onderzoek doen vanuit een nieuwsgierigheid naar hoe de wereld in elkaar zit. We willen weten waarom. Dit is van direct belang voor ontwikkelingen in alle natuurwetenschappelijke vakgebieden zoals scheikunde, biologie en de medische wetenschap.

Wil jij hieraan bijdragen en ben jij net zo nieuwsgierig als wij, dan is de opleiding Natuur- en Sterrenkunde in Amsterdam misschien wel iets voor jou. Heb je daarnaast:

 • een VWO diploma (alle profielen) met wiskunde B
 • aanleg voor natuurkunde en wiskunde
 • interesse in een van de onderzoeksgebieden van de UvA en de VU:
  • Quantum Universe,
  • Complex Systems,
  • Liquids and Matter,
  • Physics of Life and Health,
  • Physics of Energy,
  • Astronomy & Astrophysics

dan ontmoeten we je graag bij een Bachelordag of kom een keer meelopen! 

Extra uitdaging?

Wil je naast het reguliere bachelorprogramma een extra uitdaging? Dan kun je kiezen voor het honoursprogramma. Als je zowel Natuurkunde als Wiskunde wilt studeren, dan is het dubbele bachelorprogramma iets voor jou.

Jasper van Haastere

Jasper van Haastere, student Natuur- en Sterrenkunde

‘Als ik vroeger ’s avonds naar de sterren lag te kijken vroeg ik me altijd af hoe dat daarboven nou werkte.'

'Dat soort dingen leer ik nu bij mijn studie Natuur- en Sterrenkunde, een samenwerking tussen de UvA en de VU.' Lees het hele verhaal van Jasper

 


Diploma
BSc Natuur- en sterrenkunde
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
55013

Gepubliceerd door  Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica