Nieuwgriekse taal en cultuur

Griekenland heeft een buitengewone positie binnen de Europese Unie. Met zijn eigen taal, cultuur en geschiedenis hoort het bij de Balkan, het Nabije Oosten, het Middellandse Zeegebied én West-Europa. Het land is een kruispunt van culturen en ideeën. Dat maakt de opleiding Nieuwgriekse taal en cultuur tot een bijzondere studie die je uitsluitend aan de UvA kunt volgen.Griekenland en Europa

Bij de studie Nieuwgrieks ligt de focus op het moderne Griekenland in internationale en cultuurhistorische context. Actuele thema’s als de Griekse economische crisis en de vluchtelingencrisis staan centraal en worden belicht vanuit politieke, culturele en maatschappelijke perspectieven. Hierbij wordt ook over de grenzen van Griekenland gekeken naar Cyprus, het Middellandse Zeegebied en Europa. De opleiding biedt je de mogelijkheid om een periode aan een universiteit in Griekenland of Cyprus te studeren. Zo kun je direct je kennis in de praktijk toepassen.

Nieuwgriekse taal en cultuur iets voor jou?

  • Je wilt graag een nieuwe, uitdagende taal bestuderen.
  • Je zoekt een opleiding waarin jij je kennis op het gebied van taal, cultuur en regio gaat toepassen in academisch onderzoek.
  • Het lijkt je leuk en interessant om een periode in het buitenland te studeren.
  • Je wilt later gaan werken in een functie waarin je actief bezig met de Nieuwgriekse cultuur.

Waarom Nieuwgriekse taal en cultuur aan de UvA?

  • De opleiding Nieuwgriekse taal en cultuur aan de UvA is de enige universitaire opleiding in Nederland en België die zich richt op de hedendaagse Griekse samenleving en cultuur en de regionale context.
  • Naast taalverwerving en literatuur verdiep je je ook in internationale betrekkingen en migratieproblematiek. Je leert complexe problemen te begrijpen en je ontwikkelt je tot een regio-deskundige van Zuidoost-Europa.
  • Je profiteert van de expertise vanuit meerdere wetenschapsgebieden. Zo krijg je colleges van Griekenlandspecialisten en van deskundigen op het gebied van bijvoorbeeld de Europese samenwerking en Turkije.
  • In je derde jaar kun je voor specialisatie of verbreding kiezen, binnen of buiten je vakgebied. Denk bijvoorbeeld aan journalistiek, Mediterrane studies of kunstgeschiedenis.
  • De opleiding Nieuwgriekse taal en cultuur werkt nauw samen met de non-profit organisatie NGNS (Nederlands Genootschap voor Nieuwgriekse Studies) die de Leerstoel Marilena Laskaridis faciliteert en jaarlijks culturele activiteiten organiseert, zoals concerten, lezingen en theatervoorstellingen.
  • Amsterdam heeft een actieve Griekse gemeenschap, waardoor je al snel alle kennis en taalvaardigheid Nieuwgrieks aan de praktijk kunt toetsen. Zit je ook graag met een studieboek op de bank, dan is het goed om te weten dat de UvA over een van de rijkste bibliotheken Nieuwgrieks in West-Europa beschikt.

Studeren in deeltijd

Je kunt Nieuwgriekse taal en cultuur ook in deeltijd studeren. Er zijn geen aparte avond- of weekendcolleges. Je volgt dezelfde colleges als de voltijdstudenten, maar je haalt 40 studiepunten per jaar, in plaats van 60 studiepunten, die voltijdstudenten per jaar halen. Je doet dan in totaal vierenhalf jaar over je studie. Het studieprogramma stel je vast in overleg met de studiebegeleider.

Meer weten?

Lees alles nog eens rustig na in de brochure.

Kerngegevens


Diploma
BA Nieuwgriekse taal en cultuur
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd, deeltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands, Taal van de opleiding
Start
September
CROHO-code
56814

Gepubliceerd door  Faculteit der Geesteswetenschappen