Nieuwgriekse taal en cultuur

Griekenland heeft een buitengewone positie binnen de Europese Unie. Met zijn eigen taal, cultuur en geschiedenis hoort het bij de Balkan, het Nabije Oosten, het Middellandse Zeegebied én West-Europa. Het land is een kruispunt van culturen en ideeën. Dat maakt de opleiding Nieuwgriekse taal en cultuur tot een bijzondere studie die je uitsluitend aan de UvA kunt volgen.Hippo_JPG-160615151 UvA - PPLE Students 2016

Verleg je horizon

Griekenland is een dynamisch land met eeuwenoude tradities, een land van poëzie, levendige politiek en een schakelfunctie tussen Oost en West. Het land heeft een lange geschiedenis en balanceert voortdurend tussen heden en verleden. Van Homerus tot de twintigste-eeuwse dichters Kavafis en Seferis, van het klassieke Athene tot de moderne metropool, van de geïnspireerde taal van de kerkvaders tot de levendige discussies van de hedendaagse Grieken. En behalve Griekenland zelf, is er ook nog de geheel eigen wereld van het Griekse Cyprus. Twee landen in het oostelijke deel van het Middellandse Zeegebied die een sleutelrol spelen in de huidige uitdagingen waarvoor men zich in deze regio gesteld ziet.

Nieuwgriekse taal en cultuur iets voor jou?

  • Je hebt een vwo-diploma, ongeacht je profiel.
  • Je vindt het leuk om met woorden en taal bezig te zijn, en je wilt je graag verdiepen in een ander land en een andere cultuur.
  • Je moet tijdens je studie veel lezen, ook in vreemde talen. Talen in je profiel of vakkenpakket vergemakkelijken daarom je studie.
  • Verder moet je zelfstandig kunnen werken. Het komt daarbij goed van pas als je initiatiefrijk en nieuwsgierig bent.

Waarom Nieuwgriekse taal en cultuur aan de UvA?

  • De opleiding Nieuwgriekse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam is gericht op studenten die grip willen krijgen op de hedendaagse Griekse samenleving en cultuur en de regionale context. Je ontwikkelt je tot een regio-deskundige van Zuidoost Europa.
  • De opleiding is interdisciplinair: naast taalverwerving en literatuur, verdiep je je ook in internationale betrekkingen en migratieproblematiek.
  • De opleiding is kleinschalig en bundelt de expertise van meerdere wetenschapsgebieden; je krijgt college van Griekenlandspecialisten maar ook van deskundigen op het gebied van bijvoorbeeld de Europese samenwerking en Turkije.
  • ​In het tweede studiejaar volg je een deel van het studieprogramma in Griekenland of Cyprus.
  • In je derde jaar kies je een minor, waarin je je gedurende een halfjaar specialiseert of juist verbreding zoekt. Denk bijvoorbeeld aan journalistiek, Mediterrane studies of kunstgeschiedenis.
  • Amsterdam heeft een actieve Griekse gemeenschap, waardoor je al snel alle kennis en taalvaardigheid Nieuwgrieks aan de praktijk kunt toetsen. Zit je ook graag met een studieboek op de bank, dan is het goed om te weten dat de UvA over een van de rijkste bibliotheken Nieuwgrieks in West-Europa beschikt.

Studeren in deeltijd

Je kunt Nieuwgriekse taal en cultuur ook in deeltijd studeren. Er zijn geen aparte avond- of weekendcolleges. Je volgt dezelfde colleges als de voltijdstudenten, maar je haalt 40 studiepunten per jaar, in plaats van 60 studiepunten, die voltijdstudenten per jaar halen. Je doet dan in totaal vierenhalf jaar over je studie. Het studieprogramma stel je vast in overleg met de studiebegeleider.

Meer weten?

Lees alles nog eens rustig na in de brochure.

Kerngegevens


Diploma
BA Nieuwgriekse taal en cultuur
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd, deeltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands, Taal van de opleiding
Start
September
CROHO-code
56814

Gepubliceerd door  Faculteit der Geesteswetenschappen