Nieuwgriekse taal en cultuur

Griekenland heeft een buitengewone positie binnen de Europese Unie. Met zijn eigen taal, cultuur en geschiedenis hoort het bij de Balkan, het Nabije Oosten, het Middellandse Zeegebied én West-Europa. Het land is een kruispunt van culturen en ideeën. Dat maakt de opleiding Nieuwgriekse taal en cultuur tot een bijzondere studie die je uitsluitend aan de UvA kunt volgen.Griekenland en Europa

Bij de studie Nieuwgrieks ligt de focus op het moderne Griekenland in internationale en cultuurhistorische context. Actuele thema’s als de Griekse economische crisis en de vluchtelingencrisis staan centraal en worden belicht vanuit politieke, culturele en maatschappelijke perspectieven. Hierbij wordt ook over de grenzen van Griekenland gekeken naar Cyprus, het Middellandse zeegebied en Europa.

Na het eerste jaar kun je kiezen voor de major Griekenlandstudies of de major Europese studies. Bij Griekenlandstudies ga je door met de bachelor Nieuwsgriekse taal en cultuur voor verdere verdieping. Bij Europese studies stap je over naar de bachelor Europese studies voor een internationaal perspectief. Wel blijf je taalverwervingsvakken Nieuwgrieks volgen. Beide majoren bieden vanaf het tweede jaar ruimte voor een buitenlandverblijf, zoals een semester studeren aan de universiteit van Athene.

Nieuwgriekse taal en cultuur iets voor jou?

  • Je wilt graag een nieuwe, uitdagende taal bestuderen.
  • Je zoekt een opleiding waarin jij je kennis op het gebied van taal, cultuur en regio gaat toepassen in academisch onderzoek.
  • Het lijkt je leuk en interessant om een periode in het buitenland te studeren.
  • Je wilt later gaan werken in een functie waarin je actief bezig met de Nieuwgriekse cultuur.

Waarom Nieuwgriekse taal en cultuur aan de UvA?

  • De opleiding Nieuwgriekse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam is gericht op studenten die grip willen krijgen op de hedendaagse Griekse samenleving en cultuur en de regionale context. Je ontwikkelt je tot een regio-deskundige van Zuidoost Europa.
  • De opleiding is interdisciplinair: naast taalverwerving en literatuur, verdiep je je ook in internationale betrekkingen en migratieproblematiek.
  • De opleiding is kleinschalig en bundelt de expertise van meerdere wetenschapsgebieden; je krijgt college van Griekenlandspecialisten maar ook van deskundigen op het gebied van bijvoorbeeld de Europese samenwerking en Turkije.
  • ​In het tweede studiejaar volg je een deel van het studieprogramma in Griekenland of Cyprus.
  • In je derde jaar kies je een minor, waarin je je gedurende een halfjaar specialiseert of juist verbreding zoekt. Denk bijvoorbeeld aan journalistiek, Mediterrane studies of kunstgeschiedenis.
  • Amsterdam heeft een actieve Griekse gemeenschap, waardoor je al snel alle kennis en taalvaardigheid Nieuwgrieks aan de praktijk kunt toetsen. Zit je ook graag met een studieboek op de bank, dan is het goed om te weten dat de UvA over een van de rijkste bibliotheken Nieuwgrieks in West-Europa beschikt.

Studeren in deeltijd

Je kunt Nieuwgriekse taal en cultuur ook in deeltijd studeren. Er zijn geen aparte avond- of weekendcolleges. Je volgt dezelfde colleges als de voltijdstudenten, maar je haalt 40 studiepunten per jaar, in plaats van 60 studiepunten, die voltijdstudenten per jaar halen. Je doet dan in totaal vierenhalf jaar over je studie. Het studieprogramma stel je vast in overleg met de studiebegeleider.

Meer weten?

Lees alles nog eens rustig na in de brochure.

Kerngegevens


Diploma
BA Nieuwgriekse taal en cultuur
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd, deeltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands, Taal van de opleiding
Start
September
CROHO-code
56814

Gepubliceerd door  Faculteit der Geesteswetenschappen